Swartz'ın ailesi : "Kişisel bir trajedi değil"

11 Ocak'ta hayatını kaybeden Aaron Swartz'ın ailesi oğullarının ölümünün kişisel bir trajedi olmadığını "utandırma ve suçlamada sınırları aşan bir adalet sisteminin" sonucu olduğunu belirtti.

Internet aktivisti Aaron Swartz’ın ölümünden, ondan davacı olanları ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversitesi yetkililerini sorumlu tutuyor. 26 yaşındaki Swartz 11 Ocak’ta New York’daki evinde ölü halde bulunmuştu. Swartz’ın hakkındaki suçlamaların maddi ve manevi ağırlığı nedeni ile intihar ettiği düşünülüyor.

Swartz’ın ailesi bilgisayar dahisi olan ve interneti daha paylaşımcı ve katılımcı hale getirmek için sayısız özgün ve başarılı sistemler kuran ve büyüten Swartz’ın ölümünün sadece “kişisel bir trajedi” olmadığını, “utandırma ve suçlama doğrultusunda sınırları aşan bir adalet sisteminin ürünü” olduğunu belirtti.

Aile MIT’i Swartz’ı yalnız bırakmakla suçladı
Swartz’ın ailesi yasal mücadelesinde Swartz’ı tek başına bırakmak ve üniversitenin “camiasının en fazla övündüğü prensipler için” ayağa kalkmamakla suçluyor. Swartz, MIT’den bağlandığı JSTOR adlı e-makale veritabanından serbest dolaşıma sokmak için milyonlarca bilimsel makale indirmişti. Swartz, bu makaleleri “çalmakla” suçlanmıştı. Swartz’ın davasının ilk duruşması önümüzdeki ay başlayacaktı. Swartz onlarca yıl hapis ve milyonlarca dolarlık ceza ile yargılanacaktı.

Solla buluşamayan aktivist
Reddit adlı bugün tüm dünyada çok popüler sosyal paylaşım platformunun ilk mimarlarından olan Swartz’ın 2001 yılında, 15 yaşında iken web için açık standartlar geliştiren WWW Birliği'nde RDF Çalışma Grubu’nda yer almıştı. Bugün internet olarak bilinen webdeki bilginin sadece insanların erişimi değil bilgisayalar programlarının da erişimine açık olacak şekilde, daha akıllıca organizasyonunu hedefleyen RDF standardı çalışma gurubunda Swartz'ın kendini tanıtan yazısından:

“Bu grubun bir parçası olmak beni çok heyecanlandırıyor ve dünyada devrimci bir güç haline gelecek bir yapının temellerini inşa ediyor olduğumuzu hissediyorum. Bunun bir parçası olarak, gerçek dünya uygulamalarını ve test örneklerini idame ettirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Daha geniş bir ilgi grubu ile iletişim hatlarını devam ettirmenin de çok önemli olduğunu düşünüyorum, ve RDF kullanıcıları ile ve henüz burada temsil edilmeyen gelecekteki RDF kullanıcıları ile”.

(soL - Dış Haberler)