Suriye'nin sınır kapıları kimlerin elinde?

Dış destekli vekalet savaşı başladığından bu yana, Suriye'nin sınır kapıları çeşitli grupların eline geçti. Bunlar arasında Irak-Şam İslam Devleti ve Nusra Cephesi de bulunuyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye'de dış destekli vekalet savaşı 3 yılını geride bıraktı. Dün Türkiye-Suriye sınırında yaşanan uçak provokasyonunun ardından, Suriye'nin sınırlarının güvenliği tekrar gündeme geldi.

Suriye'nin komşularıyla toplam 19 sınır kapısı bulunuyor. Şu anda bu kapılardan 9'u ordunun, 4'ü YPG'nin, 2'si Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), kalan 4'ü ise çeşitli İslamcı grupların elinde.

Türkiye sınırı:

- Keseb: Son üç gün boyunca El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, İslamcıların çatı örgütlerinden İslami Cephe ve IŞİD'e bağlı Sukur el-İzz tarafından yoğun saldırıya maruz kalan Keseb'de ordu kontrolü tekrar sağladı.

- Bab el-Hava: Hatay Reyhanlı'nın karşısında bulunan Bab el-Hava kapısı, geçtiğimiz Aralık ayında İslami Cephe'nin kontrolüne geçti.

- Bab es-Selame: Öncüpınar'ın karşısındaki Bab es-Selame kapısı, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam ile IŞİD arasında yoğun bir mücadeleye tanıklık etmiş, IŞİD Ahrar'uş Şam'a yönelik intihar saldırıları düzenlemişti. Kapı Ahrar'uş Şam kontrolünde.

- Cerablus: Karkamış'ın hemen karşısında yer alan Cerablus, IŞİD'in kontrolünde.

- Tel Abyad: Rakka'da bulunan kapı, YPG ile IŞİD arasındaki çatışmaların da ortasında yer alıyor. Kapı IŞİD'in kontrolünde.

- Ayn el-Arab (Kobani): Suruç'un karşısındaki kapı, YPG'nin elinde bulunuyor.

- Ras el-Ayn (Serekaniye): Ceylanpınar'ın karşısındaki kapı YPG'nin elinde bulunuyor.

- Kamışlı-Nusaybin: Bu kapı Suriye ordusunun elinde bulunuyor.

- Ayn Divar: Haseke'deki bu kapı da YPG'nin elinde bulunuyor.

Irak sınırı:

- Yarubiye: Iraklıların Rabia dediği kapı YPG tarafından kontrol ediliyor.

- Albu Kemal: Deyrezzor'da bulunan kapı Nusra Cephesi'nin kontrolünde. Iraklıları bu kapıyı el-Kaim olarak biliyor.

- El Tenaf: Deyrezzor'daki sınır kapısı, Suriye hükümetinin Irak'la tek teması ve ordunun kontrolünde. Irak'ta kapı el-Velid olarak biliniyor.

Ürdün sınırı:

- Nassib: Deraa'da bulunan kapı ordunun kontrolünde. Ürdünlüler bu kapıyı Caber olarak biliyor.

- Eski Deraa Gümrük noktası: Geçtiğimiz Ekim ayında bu nokta Nusra Cephesi ve diğer İslamcı gruplar tarafından ele geçirildi. Ürdünlüler el-Ramta olarak biliyor.

Lübnan sınırı:

- Cdayde Yabus, Debussiye, Cussiye, Tel Kelah, Tartus sınır kapılarının tamamı ordunun kontrolünde.