Rusya-AB zirvesi başladı

Bugün sonlanacak olan zirveye enerji gündeminin yanı sıra, Kosova ve Finlandiya gerilimleri damga vurdu.

soL (DIŞ HABERLER) Taraflar arasındaki ilişkilerde birtakım ilerlemeler gerçekleştirmesi beklenen Rusya-AB zirvesi dün Sibirya'nın Hanti-Mansiyk kentinde başladı.

AB Dışilişkiler Masası Şefi Javier Solana, zirvenin ikili ilişkilere bir "ton değişimi" getirmesini umduğunu belirtti. Solana, "elle tutulur, büyük bir değişim değil ama bir ton farkı oluşabilir" dedi.

Enerji konusunun önemli gündemlerden birini oluşturduğu zirvede Rusya'nın Brüksel Büyükelçisi Vladimir Çizov'sa "Rusya ve AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak"tan söz etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benita Ferrero-Waldner ve Ticaret Komisyonu Başkanı Peter Mandelson'un liderliğindeki AB delegasyonunun finans piyasalarında istikrar, iklim değişikliği ve gıda krizi gibi konuları da tartışmaya açacağı ifade ediliyor.

Daha önce yapılması planlanan görüşmeler AB'nin esk sosyalist ülkelerinin muhalefeti nedeniyle 18 ay kadar ertelemişti. Son olarak Finlandiya da, Rusya'nın kereste fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle dün Rusya'yı protesto etti ve Barroso'dan konuyu zirvenin gündemine taşımasını istedi.

Delegasyonda yer alan AB yetkilisi Marc Franco da Rusya'nın Kosova konusundaki tavrını "yeteri kadar yapıcı" bulmadıklarını belirtti. Franco, "Rusya hep ne yapılmaması gerektiğini söylüyor, ama hiç ne yapılması gerektiğinden söz etmiyor" şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, zirve başlamadan önce, görüşmelerden ikili ilişkilerde yeni bir evreyi temsil eden bir anlaşma çıkacağı yönündeki beklentilerini ifade etmişti.