Mısır'da yarın genel grev var

Mısır'da sendikalar, askeri yönetimin son bulması için Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin yıldönümünde genel greve gidiyor. İslamcılar, grevi "yıkıcı" ve "islama aykırı" ilan ederken, cunta şehirlere tankları yığacağını açıkladı.

Mısır, Hüsnü Mübarek'in devrilişinin yıl dönümü olan 11 Şubat'ta ülke çapında genel greve hazırlanıyor. 120'nin üzerinde sendikanın ve öğrenci gruplarının çağrıda bulunduğu grevin en temel talebi, askeri cuntanın iktidardan çekilmesi. Greve hazırlanan sendikalar, aynı zamanda bir "sivil itaatsizlik" başlatacaklarını da belirtiyorlar. Diğer talepler arasında, bir ulusal kurtuluş hükümetinin kurulması, yaşanan şiddet olaylarının sorumlularının ortaya çıkartılması ve daha yüksek ücretler yer alıyor.

Ancak Mısır'da seçimlerden birinci parti olarak çıkan Müslüman Kardeşler, askeri yönetim, ve çeşitli İslamcı örgütler greve karşı çıkıyorlar. İhvan'ın Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, grev çağrısını "ulusun geleceği ve çıkarları için çok tehlikeli" bulduklarını belirtti. Müslüman Kardeşler, aynı zamanda cuntayı, şu andaki askeri hükümeti "olayları kontrol edemediği için" dağıtmaya davet etti. El-Azhar'ın Büyük İmamı Şeyh Ahmet el-Tayib de, grevi "yıkıcı" ve "İslama aykırı" ilan ederken, Mısırlıları, "işlerini bir saat bile aksatmamaya, kendilerine, ailelerine ve ülkelerine karşı olan ödevlerini yerine getirmeye" çağırdı.

Askeri yönetim ise, özel, kamu ve devlet mülklerini ve "kamu düzenini" koruma amacıyla, Cumartesi günü şehirlere askeri birlikleri ve tankları yığacağını açıkladı.

(soL - Dış Haberler)