Mısır’da Ordu gölge yönetim peşinde

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi'nin hükümete ültimatom vermesi, muhalefet saflarında kısık sesli itirazlara rağmen genel olarak sevinç yaratmış durumda ancak Mısır ordusunun liderliği ABD ile güçlü bağlara sahip...

Mısır'da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi'nin hükümete ültimatom vermesinin yankıları sürüyor. Önceki gün Sisi'nin yaptığı "halkın taleplerine yanıt verin, yoksa ordu müdahil olur" açıklaması muhalefet cephesinde geniş bir destek buldu.

Muhalefete yakın gazetelerden El Vatan "Müslüman Kardeşler iktidarı'nın son 48 saati" derken, devlete ait El Ahbar "Mısır orduyu bekliyor" başlığıyla çıktı.

Müslüman Kardeşler yetkilileri ordunun açıklamasını "muhtıra" olarak değil, "darbe" sözcüğüyle tanımlıyor.

Mübarek'in ve Mursi'nin adamıydı
Muhtıra açıklamasını yapan Abdülfettah Sisi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde ordu istihbaratının başındaydı ve 2012 yılının Ağustos ayında Mursi tarafından Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi. ABD'de eğitim alan ve ABD yönetimindeki bazı isimlerle yakın ilişkilere sahip olan Sisi, Mısır basınına yansıyan iddialara göre muhtıradan önce de ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile görüştü.

Gölge yönetim
Mısır ordusu, ilerleyen saatlerde muhtırasını yumuşattı ve asıl hedeflerinin siyasi liderleri diyaloğa zorlamak olduğu şeklinde revize etti. Mübarek'in devrilmesinin ardından 17 ay boyunca iktidarda kalan ordu, artık ön planda olmak istemiyor. Bunun nedenlerinden biri ise derinleşen ekonomik krizle ülkenin enkaza dönüşmüş olması. Böylece ordu son anketlere göre yüzde 73'lük desteğini yitirmeden, geri planda kalarak yönetici rolüne kavuşmak istiyor.

Bu konuda en dikkat çeken isim ise dün istifa eden Mursi'nin askeri danışmanı General Sami Enan. Bazı kaynaklara göre Enan ilerde yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyacak ancak bazı iddialar ise Enan'ın yıldızının Mursi'nin istifasının hemen ardından parlayacağı. Geçici yönetimin başına getirileceği iddia edilen Enan, ordunun istediği "gölge yönetim"in de önünü açmış olacak.

General Adil Mursi, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada ordunun planını açık etti. Mursi'nin geri adım atmaması durumunda "devrimci meşruluğa dönüş"ün söz konusu olacağını belirten Mursi, parlamentonun üst kanadı Şura Konseyi'nin dağıtılabileceğini, Müslüman Kardeşler'in hazırladığı anayasanın hurda haline gelebileceğini ve yeni bir seçime kadar ülkeyi cumhurbaşkanlığı konseyinin yönetebileceğini belirtti.

Muhalefetten farklı sesler
Önceki günden bu yana Kahire semalarında savaş helikopterleri uçurarak eylemcileri selamlayan ordu, göstericilerden de destek almış durumda. Halk Mübarek'in devrildiği zamanda attığı "Ordu halk el ele" sloganını tekrarlarken, muhalif cepheden de ordunun açıklamasına destek geldi. Özellikle 6 Nisan Hareketi gibi ABD yanlısı gençlik gruplarının içinde bulunduğu Temerrüd (İsyan) hareketi, ordunun açıklamasını "Mursi'den sonra ordu da devrime katılacak" şeklinde değerlendirdi. Nasırcı lider Hamdin Sabahi ise ordunun kaygılarını anladıklarını ve bunu meşru gördüklerini belirtmekle beraber, Temerrüd'ün aksine orduya "ileri adımlar atın" çağrısı yapmadı.