Mısır'da milyonlar Mursi'ye karşı ayakta! Ordu ultimatom verdi!

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifasını isteyen milyonlarca kişi sokaklara çıktı. Halk Tahrir Meydanı'nı terk etmezken 16 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Muhalelfet, Mursi'ye yarın akşama kadar istifa etmesi için süre verdi.

Güncelleme: 23:27
Mısır Ordu Sözcüsü: Askeri doktrinimiz darbe politikasını içermiyor.


Güncelleme: 22:07
Reuters: Mısır'da polis Müslüman Kardeşlerin lideri Hayrat El Şater'in 15 silahlı korumasını tutukladı.
Güncelleme: 21:55
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: "Mursi istifa etmeyecek ve görevine devam edecek."
Güncelleme: 21:47
Amerika Savunma Bakanlığı: Mısır Ordusu'nun açıklamasını değerlendiriyoruz, 48 saat sonra nelerin olacağını bilmiyoruz.
Güncelleme: 21:42
Mısır Ordusu'nun Refah kentinin doğusu ve batısı ile askeri alanların çevresine 30 tank konuşlandırdığı belirtiliyor.

Güncelleme 18.22
Obama'dan açıklama
Tanzanya’da konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Mursi’ye muhalefetle birlikte çalışması ve “demokratik reformları” hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. ABD’nin Mısır’a yaptığı yardımını bu kriterlerine bağlı olduğunu söyleyen Obama, Mısır’da yaşanan şiddetten “endişe” duyduğunu ve bütün tarların “barışçıl bir çözüm” için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.


Güncelleme 17.40
Ordu'dan Mursi'ye ultimatom
Mısır ordusu Mursi'ye 48 saat içinde halkın taleplerini karşılaması uyarısında bulundu.


Güncelleme 17.31
Muhalif 30 Haziran Cephesi bugün yaptığı açılamada, Mısırlılara, derhal sivil itaatsizlik eylemlerine başlamaları ve Mursi düşene kadar sokaklardan ayrılmamaları çağrısında bulundu. Açıklamada, Mısırlıların işe gitmemesi ve ülke genelinde düzenlenen gösterilere katılması istendi.

Açıklamada ayrıca, Mursi karşıtlarına, Salı günü Tahrir Meydanı’ndan Heliopolis’deki Cumhurbaşkanlığı sarayına kadar oluşturulacak “insan zincirine” katılmaları çağrışımda bulunuldu.

Mısır’daki muhalif siyasi ve devrimci güçler tarafından oluşturulan cephe, Mursi karşıtı gösterilerin örgütlenmesini yürütüyor.

"Başbakan istifaları reddetti"
Bu arada Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in Turizm, Çevre, İletişim ve Yasal işler Bakanlarının sunduğu istifaları reddettiği iddia edildi.


Güncelleme 15.27
AFP’ye konuşan Mısırlı üst düzey bir yetkili, Mursi’yi istifaya çağırmak için milyonlarca kişinin dün sokaklara çıkmasının ardından Turizm, Çevre, İletişim ve Yasal işler Bakanlarının Başbakan Hişam Kandil’e istifalarını sunduğunu açıkladı.


Güncelleme 14.04
Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün gece yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi.


Güncelleme 12.21
AA'nın haberine göre, Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı göstericilerin, başkent Kahire'nin Mukattam bölgesinde bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Merkez binasına girdiği bildirildi.

Bir Mısır güvenlik görevlisi, Reuters’e yaptığı açıklamada, Pazar günü 84 milyon nüfusa sahip Mısır’da yaklaşık 14 milyon kişinin sokağa çıktığını bildirdi. Düzinelerce çadırın kurulduğu Tahrir Meydanı’nda eylemciler yolları trafiğe kapattı.

Dün geceki gösterilerden bazı görüntüler:



Güncelleme 12:07
AFP, Mursi karşıtlarının Müslüman Kardeşler'in Kahire’de bulunan ofislerini bastığını duyurdu.


Güncelleme 09:05
"Milyonların sokağa döküldüğü Mısır’da muhalefet ve Mursi yandaşları arasında çıkan çatışmalarda 7 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirildi. İsminin gizli kalmasını isteyen bir askeri kaynak AFP’ye yaptığı açıklamada, bunun Mısır tarihinin en büyük protesto gösterisi olduğunu söyledi.


Muhalefetten Mursi’ye süre
Muhalefet bu sabah erken saatlerde yayımladığı bir bildiride, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye Salı günü saat 17.00’e kadar istifa etmesi için süre verdiler. Bildiride ayrıca, polis, ordu ve yargıdan halkın iradesinin desteklenmesi istendi. Muhalefet, Mursi’nin istifa etmemesi durumunda, sivil itaatsizliğin ülke genelinde devam edeceğini açıkladı.

Güncelleme 01:31

Mursi'nin başkanlık sözcüsü, Hukuk ve Parlamento İşleri Bakanı Hatem Bagato'nun istifa ettiği söylentilerini yalanladı.


Güncelleme 00:38

Muhammed Mursi'nin de içinde bulunduğu iddia edilen Kubbe başkanlık sarayının önünde binlerce kişi toplandı. Toplananların çoğunun kadın olduğu belirtiliyor.


Güncelleme 00:24

Tahrir Meydanı:


Güncelleme 23:58

El Ahram'ın haberine göre, Yukarı Mısır'ın Assiyut bölgesinde 3 Mursi karşıtı öldürüldü. Ahram, ölümlerden birinin, bir motosikletlinin yakın mesafeden başına silahla ateş açması sonucu gerçekleştiğini iddia etti.


Güncelleme 23:27

Sağlık Bakanı Muhammed Hamed, 25 yaşındaki Ammer Guda'nın Beni Suef'te ateş açılarak öldürüldüğünü teyit etti.

Öte yandan El Ahram gazetesi, Hukuk ve Parlamento İşleri Bakanı Hatem Bagato'nun istifa ettiğini iddia etti.


Mısır'da Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidara gelişinin birinci yıldönümünde milyonlarca kişi sokağa döküldü.

Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce Mısırlı, başkent Kahire'nin ünlü Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Mursi'nin istifasını isteyen halk, cumhurbaşkanının ülkeyi böldüğünü söylerek, "Mısır'a özgürlük" sloganı attı.

Beni Suef kentinde ise Müslüman Kardeşler binası ateşe verildi. Burada Mursi yandaşlarıyla karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 1 kişi yaşamını yitirdi. Polisin bir bölümünün Mursi'nin yanında durmak istemediği, İhvan bürolarına yapılan saldırılara karşı, "yeterli polis olmadığı" gerekçesiyle koruma gönderilmediği de iddialar arasında.


Fotoğraf: Reuters

Guardian'a konuşan Muhammed Mursi ise, halkı "eski rejimin artıkları" ve "paralı haydutlar" olmakla suçladı. "Eğer ben gidersem ve başkası seçilirse, bir ay sonra başkaları da o yeni başkanın istifa etmesini ister" diyen Mursi, Mısır demokrasisinin ilerleyişinin düşmanları olduğunu savundu.


Fotoğraf: AFP


Fotoğraf: Reuters

Mursi yandaşları da, Nasr'daki caminin yanında kamp kurmuş durumdalar. Müslüman Kardeşler taraftarları, Mursi'nin "meşru cumhurbaşkanı" olduğunu söylüyorlar. Mursi yandaşlarının ellerinde sopalar bulunuyor.


Fotoğraf: Reuters


Fotoğraf: Reuters

Mısır ordusu da, "halkın iradesine karşı yapılan saldırılara müsamaha gösterimeyeceğini" söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Kahire, İskenderiye, Dakahliye, Ğarbiye, Menufiye, Beni Suef ve Beheira'da 179 göstericinin yaralandığını açıkladı. Önemli sanayi kenti Mahalle'de sokağa çıkan binlerce kişi, Cemal Abdülnasır'ın Müslüman Kardeşler için söylediği "Onlara güvenilmez" sözünü slogan haline getirdiler.

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL - Dış Haberler)