"Manas önemli, ama vazgeçilemez değil"

Kırgızistan'ın Manas'daki ABD üssünün kapatılması yönünde aldığı kararın ardından bir değerlendirme yapan ABD Savunma Bakanı Gates, Manas'ın ABD'nin bölgedeki çıkarları açısından önemli olduğunu, ancak "vazgeçilmez" olmadığını belirtti.

soL (HABER MERKEZİ) Kırgızistan Parlamentosu'nun Manas'daki ABD üssünün kapatılması yönünde aldığı kararın ardından, ABD'nin nasıl bir yol izleyeceği tartışılırken, ABD Savunma Bakanı konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Robert Gates, Manas'daki askeri üssün Afganistan'daki süreç ve ABD'nin bölgeye dönük hedefleri açısından önem taşıdığını, ancak "vazgeçilmez" de olmadığını ifade etti.
Gates, Amerika'nın "konuyla ilgili son sözünü henüz söylemediğini" belirtti. ABD'nin, üs için ödediği bedeli yükseltmeyi gündeme getirdiğini de hatırlatan Gates, Kırgızistan ile daha yüksek bir bedel üzerinden anlaşmayı deneyeceklerini, ancak "komik duruma düşmeyeceklerini" vurguladı.

"ABD'nin birden çok alternatifi mevcut"
ABD'nin her zaman olduğu gibi Afganistan'a dönük adımlarında da birden çok alternatifi göz önüne alarak plan yaptığına değinen Gates, ABD'nin Kırgızistan'a alternatif geliştirmesi gerektiğinde Rusya da dahil, pek çok ülke ile birlikte hareket edebileceğini vurguladı.
Obama hükümetinin askeri ve diplomatik basıncını Rusya'ya yönelteceğine dikkat çeken uzmanlar, sürecin etkilerinin özellikle Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşanacağına işaret ediyorlar.
Gates'in ABD ve Rusya'nın birlikte hareket edebileceği vurgusunun, işbirliğinden çok, Rusya üzerindeki basıncı artırmaya dönük bir adım olarak değerlendirilirken, Gates'in ifade ettiği "diğer alternatifler" tartışmaların odak noktasını oluşturuyor.

ABD Karadeniz'de bir üsse yönelebilir
Manas'ın kapanmasıyla birlikte ABD'nin Karadeniz'de bir deniz üssü kurma planını hızlandırması beklenenler arasında. ABD'nin Karadeniz'e askeri anlamda "yerleşmek" ve buradaki ekonomik varlığını geliştirmek istediğine dikkat çekiliyor.

ABD'nin Karadeniz'de üs kurabileceği üç olası ülke, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya olarak sıralanırken, ABD'nin hem Karadeniz, hem de Kafkaslar'a dönük hedeflerine hizmet etmesi nedeniyle Trabzon'da bir deniz üssü kurma talebinin uzun zamandır geçerli olduğu biliniyor.
Türkiye'nin daha önce, Trabzon konusunda ABD'den gelen talebi geri çevirdiği ancak, Manas üssünü kaybetmesi halinde ABD'nin, bu konuda yeniden girişimde bulunabileceği belirtiliyor.
Öte yandan uzmanlar, Türkiye'nin NATO ile yakınlaşmalarında doğrudan rol oynadığı Romanya ve Bulgaristan'ın, ABD ve NATO'ya Karadeniz'de sayısız alternatif sunduğunu hatırlatıyorlar.a