Küba-Venezuela işbirliği güçleniyor

Küba Devlet Başkanı Raúl Castro’nun Venezuela ziyaretinde yüzlerce ortak proje karara bağlanırken, iki halk arasındaki işbirliği de güçlendi.

soL (DIŞ HABERLER) Küba Devlet Başkanı Raúl Castro, devlet başkanı olarak yurtdışına yaptığı ilk resmi ziyareti olan Venezuela ziyaretinde iki ülke arasındaki işbirliği daha da güçlendirildi.

İki lider, ülkelerin işbirliğine dair üç memoranduma imza attılar. Memorandumlardan ilki iki ülkede mühendislik, tasarım, planlama gibi işlerin yürütülmesi için Sosyalist Yazılım Fabrikaları kurulmasını öngörüyor.

İkinci olarak Küba'daki petrol ve doğalgaz rafinasyon sistemini güçlendirmek üzere bir holding kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca Küba'daki Matanzas ilinde de günlük 150 bin varil kapasiteli yeni bir rafineri kurulacak.

Son olarak da Venezuela Petrol Dairesi'nin Küba Temel Sanayi Bakanlığı'na teknoloji geliştirme için gerekli ürün ve hizmetleri sağlaması düzenlendi.

Aynı süre zarfında Karakas'ta gerçekleştirilen 9. Küba-Venezuela Karma Komisyonu zirvesinde de iki ülke arasında 311 ortak proje karara bağlandı.