Karadeniz’de nüfuz hamleleri

Türkiye-Rusya-Ukrayna’nın Karadeniz’de savunma ortaklığına gidecekleri söylentileri tekrar gündeme geliyor. ABD ise Karadeniz’i boş bırakmıyor.

Rus gazetesi Nasha Versiya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye savunma bakanlıklarının Karadeniz’de “Karadeniz Savunma Antlaşması” adı altında yeni bir ortaklığa gideceklerini iddia etti.

Gazetenin haberine göre 2003 yılında ilk kez gündeme gelen anlaşma, 2005 yılında Ukrayna’da ABD yanlısı Viktor Yuşçenko’nun devlet başkanlığına seçilmesiyle ertelenmek zorunda kaldı.

Ukrayna’da devlet başkanlığının el değiştirmesiyle, Ankara ve Moskova’yla işbirliğinin mümkün hale geldiğini belirten gazete, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Temmuz’da Rusya’ya bir ziyaret düzenleyerek anlaşmanın detaylarını konuşacağını, görüşmelerin ardından Ağustos ayında antlaşmanın imzalanacağını ileri sürüyor.

NATO ne diyecek?
Olası bir anlaşmaya NATO’nun vereceği tepki konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, ortaklaşılan nokta, bu tepkinin sert olmayacağı yönünde.

Bu yorumlara göre, NATO üyesi Türkiye’nin içinde yer alacağı bu ortaklık, halen NATO’yla Karadeniz’de ortak tatbikatlar düzenleyen Rusya ve Ukrayna’nın üyelik sürecine olumlu katkıda bulunabilir. Yine bu yorumlara göre, Türkiye gibi “güvenilir” bir NATO üyesinin ortaklıkta yer alması, aynı zamanda ABD’nin Karadeniz’de yeni bir nüfuz alanı yakalaması anlamı da taşıyor.

Rusya’nın hesabı
Rusya’nın ise, Türkiye’nin de yer alacağı ortaklık vasıtasıyla Akdeniz’de daha rahat hareket edeceği belirtiliyor. Rusya bu yolla, Karadeniz petrol yatakları üzerinde daha çok hak iddia eden Romanya ve Bulgaristan’a karşı elini de güçlendirecek. Rusya’nın olası bir ortaklıkta Gürcistan’da sık sık boy gösteren ABD deniz gücüne karşı ciddi rezervler koyma olanağına kavuşacağı da yapılan yorumlar arasında.

ABD Karadeniz’de boş durmuyor
ABD’nin Karadeniz’de her yıl gövde gösterisine dönüşen ve daha çok yerleşmesine neden olan Karadeniz Devresel Konuşlanma Gücü, 17 Mayıs’ta başlattığı 2010 programını geçen hafta sona erdirdi.

İlk kez bu yıl ABD’nin Romanya’daki üslerinde gerçekleştirilen program kapsamında ABD ordusunun 100 kişilik bir deniz birimi Romanya’ya konuşlandırıldı. Birim burada Makedonya, Ukrayna ve Romanya deniz birliklerine eğitimler verdi.

(soL - Dış Haberler)