“Kadife devrim” davası başladı

İran’da seçim sonrası olaylarda gözaltına alınan, aralarında eski üst düzey yetkililerin de bulunduğu yüzden fazla kişi hafta sonunda yargılanmaya başladı. Sanıklardan Muhammed Ali Abtani, muhaliflerin yönetimi devirmek amacıyla plan yaptığını söyledi.

İran’da 12 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gözaltına alınan ve “kadife devrim” düzenlemeye çalışmakla suçlanan yüzden fazla kişi, hafta sonunda düzenlenen duruşmalarda hâkim karşısına çıktı. Aralarında eski bakanların, üst düzey yetkililerin ve tanınmış siyasetçilerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi, önceki gün düzenlenen duruşmada Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yönetimini devirmeye çalıştıkları suçlamasıyla yargılandı.

Sanıklardan eski cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Ali Abtani, duruşmada verdiği ifadede seçimlerde usulsüzlük yapıldığı yönündeki suçlamanın yalan olduğunu belirterek, muhalefetin adayı Mir Hüseyin Musavi ile eski cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Ayetullah Ekber Haşemi Rafsancani’nin kadife devrimle Ahmedinejad’ı devirmeye çalıştıklarını söyledi.

Muhammed Hatemi ise, muhaliflerin yargılandığı duruşmaları “şov” olarak nitelendirerek, sanıkların baskı altında itirafta bulunduğunu kaydetti.

(soL-Dış Haberler)