İsrail tehdidi işe yaramadı

İsrail'in Lübnan'a yönelik tehditleri işe yaramadı. Seçimlerin galibi Hariri, Hizbullah'ı hükümete davet etti.

7 Haziran seçimlerinden galip çıkan Saad Hariri, hükümeti kurma çalışmalarına başladı. Batı destekli olan Hariri, İsrail'in sınırdaki gerginliklerine de aldırmayarak Hizbullah'ı hükümete davet etti.

İsrail yönetimi son bir ay boyunca Hizbullah'ın kendisine saldırmaya hazırlandığını iddia etmiş ve 2006 Ağustos Savaşı'nı sona erdiren 1709 sayılı kararı defalarca ihlal ederek iki ülke arasındaki sınırda gerilimi tırmandırmıştı. İsrail'in bu gerilimi tırmandırma politikasının nedeni ise Hizbullah'ın kabineye alınmaması olarak değerlendiriliyordu.

Ağustos ayı başında açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lübnan hükümetinde Hizbullah'ın yer almaması gerektiğini söylemiş ve örgütün ülkenin kontrolünü tamamen ele geçirebileceğini ileri sürmüştü.

İsrail'in gerilimi arttırma politikasının sonuç vermediğini, Salı günü açıklamalarda bulunan yeni hükümeti kurmakla görevli olan Saad Hariri ortaya koydu. Hariri, bütün politik grupları hükümete davet ettiklerini ve bunlar arasında Hizbullah'ın da olacağını ifade etti. İsrail'in Lübnan için ciddi bir tehdit olduğunu belirten Hariri, kabinesinin bir ulusal uzlaşı hükümeti olmaya gayret edeceğini sözlerine ekledi. Lübnan'ın sosyal, politik ve ekonomik sorunlarını çözmeye odaklanacaklarını anlatan Hariri, Hizbullah'la birlikte bakanlıkların partiler arasındaki dağılımı sorununa henüz yanıt verebilmiş değil. 30 üyeli kabinenin 15 üyesi Hariri liderliğindeki Suriye karşıtı, batı yanlısı koalisyona ayrılırken, Hıristiyan lider Michel Aoun ve Hizbullah ittifakına ise 10 koltuğun ayrılacağı belirtiliyor. Kalan 5 koltuğun ise bizzat Cumhurbaşkanı Michel Süleyman tarafından doldurulması bekleniyor. Süleyman'ın çoğunlukla bağımsız isimleri tercih edeceği belirtiliyor.

Öte yandan bazı kaynaklar Micheal Aoun'un Hariri'ye "İçişleri bakanı olmak istediğini" söylediğini, Hariri'nin yanıtının ise "hayır" olduğunu belirtiyor.

İsrail karşıtı politika netleşiyor
Yeni hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde açıklamalarda bulunan Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Sallukh ise İsrail ile asla pazarlık yapmayacaklarını söyledi. Doğrudan ya da dolaylı olarak İsrail ile görüşmeyeceklerini belirten Sallukh, İsrail'e tehditkar tavırlarından vazgeçmesi çağrısında bulundu. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in "Hizbullah'ın 80 bin roketi var" iddiasını yalanlayan Sallukh, "Bu roketleri nasıl sayabildiler anlamış değilim. Bize roketlere yönelik istihbaratı nasıl edindiklerini ve roketleri nasıl ortaya çıkardıklarını söylesinler. Şimon Peres aşırı hayal kuruyor" dedi.
(soL - Dış Haberler)