İran'da El Kaide etkinliği artıyor

İran içinde çok etkili olamayan Taliban ve El Kaide'nin, özellikle Kürt gençlerini kendi saflarına çekmeye başladığı iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler) Rudaw'dan Fuad Hakiki'nin haberine göre, İran'daki Sünni Kürtler, El Kaide ve diğer cihadcı örgütler tarafından örgütlenmeye başladı.

Geçtiğimiz ay, Ciwanro doğumlu bir Kürt olan Ümit Mustafai, Afganistan'da yapılan bir intihar saldırısında eylemci olarak hayatını kaybetti. Yine bu sene başında, Mustafai ile aynı kentten olan Hiwa Muhammedi, Pakistan'ın Veziristan bölgesinde ABD'nin İHA saldırısında öldürüldü.

KURDP'de çıkan bir makalede, Ciwanro ve Sakız'dan yüzlerce Kürt'ün silahlı dinci örgütlere katıldığı iddia edildi. Yine Sakız'dan bir yerel medya, 2012 yılında bu kentten 140 kişinin El Kaide'ye katılarak Afganistan, Irak ve Çeçenistan'a cihada gittiğini belirtti.

İran Kürdistanı İslamcı ideolojilere yabancı değil. 1970'lerde Nasır Sübhani ve Ahmed Müftizade tarafından kurulan Mekteb-i Kuran, hala taraftarları olan İslamcı bir grup. Ancak El Kaide ve Taliban türü İslamcı örgütlerin tarihi, özellikle 2003 yılında Ensar el-İslam'ın Irak Kürdistanı'ndan İran'a geçerek Kürt gençlerini örgütlemesiyle başlıyor.

Rudaw'a konuşan Mekteb-i Kuran lideri Hassan Emini, İran devletinin Sünniliğe dair her faaliyeti yasakladığını ve Kürtlerin etnik veya dini eğilimlerini yok saydığı için bu tip İslamcı örgütlerin ortaya çıkmasının normal olduğunu savundu.

Radikal İslamcı grupların en etkili olduğu şehirler Ravansar, Ciwanro ve Sakız.