İran ve Venezuela işbirliği genişliyor

İran'ı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran yönetimiyle bir dizi anlaşma imzaladı.

soL (HABER MERKEZİ) İran'ı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Ahmedinecad yönetimi ile bir işbirliği anlaşması imzaladığı açıklandı.

Hugo Chavez, İran'dan ayrılmadan önce Cumhurbaşkanlık Binasında Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ve bazı yetkililerle biraraya gelerek, iki ülke arasında, işbirliğine dair 9 senet imzaladı.

Bu anlaşma senetleri, petrol alanıyla ilgili teknik ve ekonomik incelemelere ilişkin yol haritasının hazırlanması, madeni maddelerin keşif ve çıkartılmaları için ortak bir şirketin kurulması, tarım teknolojisinin geliştirilmesi ve incelemeler yapılması bağlamında işbirliği, teknik ve mühendislik hizmetlere ilişkin hizmetlerin ihracı, rafineri yönetimi, gelişmiş teknolojiyle ilaç üretimi yapılmasına ilişkin sanayi biriminin kurulmasına dair teknolojinin transferi, İran ile Venezuela arasındaki kuralların kaldırılması konusunda anlaşma yapılması ve ayrıca, iki ülke arasında 7. petrol ve enerji komitesi kurulması gibi konuları kapsıyor.

Ortak banka da kuruldu
Öte yandan iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyi ve ortak projeleri fananse etmeyi hedefleyen bir bankanın da kurulduğu duyuruldu.

İki ülkenin ekonomi, ticaret, madencilik ve sanayi alanlarındaki projelerini desteklemek ve anlaşmaları hayata geçirmede kredi sağlayacak bankanın ana sermayesi 200 milyon dolar olarak açıklanırken, İran ve Venezuela'nın eşit hisseye sahip olacağı belirtildi.

İran basını iki ülke arasındaki anlaşmaların özellikle ekonomik alanda yeni bir safhaya girdiğini açıkladı. Bazı yorumlarda Karakas ve Tahran arasında artan işbirliğinin doların egemenliğine darbe vurabilecek nitelikte olduğuna yer verildi.