İran için geliyor

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi belli oldu. Kıdemli diplomat James Jeffrey, İran konusunda sert çıkışlarıyla tanınıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi adayı kıdemli diplomat James Jeffrey, Senato tarafından onaylandı. Bush, geçmiş görevlerinde üstün performans gösteren Jeffrey'in "ABD'yi dost ve NATO müttefiki Türkiye'de temsil etmek için çok uygun bir kişi olduğunu" belirtti.

James Jeffrey'in, yeni dönemde ABD'nin İran politikalarını uygulayacağı belirtiliyor. Bilindiği gibi, her büyükelçi, ABD'nin o dönemde nasıl hareket edeceğine göre seçilerek gönderiliyor. Edelman döneminde gerilen ilişkiler, Wilson ile yerini yumuşatma ve ABD karşıtlığını gidermeye bırakmıştı. James Jeffrey de, ABD'nin İran'a yönelik politikalarına Türkiye'yi hazırlamak misyonuyla gönderiliyor.

Daha önce üç kez Türkiye'de görev yapan Jeffrey, iyi derecede Türkçe biliyor. Adana Konsolosluğu'nda görevliyken hakkında CIA ajanı olduğu iddiaları ortaya atılan Jeffrey, Irak işgalinden sonra Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'ne maslahatgüzar olarak atandı. Amerikan Dışişleri Bakanı Rice'ın Irak danışmanlığını yapan Jeffrey'nin son görevi, Bush'un ulusal güvenlik danışmanlığıydı.

James Jeffrey'in, İran politikaları üzerine oluşturulan kurullarda da çalıştığı biliniyor. Amerikan ordusunda ve Dışişleri'nde Yakın Doğu çalışmaları yapan Jeffrey, 2002-2004 yılında ABD'nin Tiran Büyükelçisi'ydi.

Türk basınında Ermeni sorununda, "soykırım" veya "etnik temizlik" ifadelerini kullanmamasıyla gündeme gelen Jeffrey'in, gelecek haftalarda ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ni şimdiki Büyükelçi Ross Wilson'dan devralması bekleniyor.