Iraklı Şiilerden Türkiye’ye tepki

Iraklı Şii milis grup, Erdoğan’ın son dönemde Irak’a yönelik yaptığı açıklamaların Irak’ın içişlerine müdahale anlamına geldiğini belirterek, bu tutumun “herkesin çıkarına zarar getireceğini” belirtti.

Iraklı Şii milis grubu Asaib el Hak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son dönemde Irak’a yönelik olarak yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Grup tarafından yapılan açıklamada, “Türk Başbakanın son dönemdeki yorumlarını reddediyor ve kınıyoruz. Bunları Irak’ın içişlerine apaçık bir müdahale olarak görüyoruz” denirken, “Mezhepçilik yaparak ve bölünme zehrini saçarak Irak’ın ulusal dokusunu parçalama girişimleri herkesin çıkarına zarar verecektir ve bunu yapan her kimse bunun sonuçlarından muaf olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan, geçen hafta bir televizyon programında yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Irak’taki gelişmeler önemli. Irak da yarın Suriye’ye dönüşebilir. Orada da ciddi mezhep farklılığı var, Kürt Arap Türkmen var bunlar Sunni. Bir de Şia var katı ve ılımlı. Şu an ılımlılıklarını koruma halinde Irak kurtulur, bölge kurtulur. Merkezi yönetimin yaklaşımı hiç hoş değil. Merkezi yönetim azınlık hükümetidir. Aldığı destekle Şia olduğu için orada halkına zulüm ediyor.

“Erdoğan kendisini padişah mı sanıyor?”
Irak milletvekili Kemal Saidi ise, Erdoğan’ın bu sözleri ile ilgili olarak, Erdoğan’ın Osmanlı’nın izinden gitmekle suçlamış, “Erdoğan’ı Irak’a kim vasi tayin etti? O, kendini I. Süleyman veya diğerleri gibi kendini Irak’a hükmeden bir padişah olarak mı görüyor? O tarihi geri döndürmek istiyor, bu imkânsızdır. Erdoğan bölgeyi bir mezhep savaşına sürüklemek istiyorsa şunu bilmelidir ki kendisi de bundan güvende kalamaz, bu ateşte kendisi de yanar çünkü toplumu farklı taifelerden oluşuyor” diye sözlerini sürdürmüştü.

"Erdoğan mezhepçi yaklaşıyor"
Irak Başbakanı El Maliki de Aralık ayı başında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Bağdat’la görüşmeyip farklı gruplarla görüşerek mezhep farklılığına destek olmaya devam ettiğini kaydetmiş, “Tüm mezheplere, dillere saygılı olmak gerekiyor, ancak milli vatan, cumhuriyet duygusunu da kurmak lazım. Suriye bölünürse, Irak bölünür. Irak bölünürse de, Türkiye bölünür” diye konuşmuştu.

(soL- Dış Haberler)