Güvenlik Konseyi İran'ı görüşüyor

BM Güvenlik Konseyi'nde bu hafta gündeme gelmesi beklenen İran'a uygulanacak yaptırımlar görüşülmeden önce Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde danışma toplantıları yapılıyor.

BM Güvenlik Konseyi Türkiye ve Brezilya'nın isteğiyle bugün tekrar toplanarak, İran'ın nükleer programıyla ilgili yeni tur danışma toplantıları yapacak.

Türkiye ile Brezilya'nın öncülüğünde yapılan danışma toplantısının sonunda gazetecilere açıklama yapan BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İran'la ilgili nükleer sorunun tartışılmaya devam edeceğini, şu anda başka bir yorumda bulunmasının doğru olmayacağını belirtti.

"Bu danışma toplantıları bizlere konunun her yönüyle ele alınması imkanını sağladı" toplantıyla ilgili somut bir bilgi vermedi.

"Yarın siyasi tartışma yapılacak"
Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yaptırım tasarısı üzerinde bugüne dek teknik düzeyde danışma toplantılarının düzenlendiğini belirterek, "Şimdi bu konuda siyasi tartışmanın yapılması gerekmektedir, yarın bu tartışmayı yapacağız, sonra da nereye gideceğimizi göreceğiz" dedi.

Viotti, bu danışma toplantılarının İran'a yönelik yaptırım kararını geciktirmeye yönelik olup olmadığının sorulması üzerine ise "Biz bir şeye engel olmak ya da geciktirmek istemiyoruz, biz sadece siyasi bir tartışma yapılsın istiyoruz. Bu tartışmanın yaptırım konusuna odaklanmasını istemiyoruz. Biz daha geniş kapsamda konuyu görüşmek istiyoruz" diye konuştu.

ABD ne diyor?
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada, "Danışma toplantımız devam edecek, yeni bir tur danışma toplantısı yapılacak" dedi. Rice, gazetecilerin oylamanın bu hafta yapılıp yapılmayacağı sorularını ise "evet" anlamında başını sallayarak yanıtladı.

Yaptırım kararı en erken Çarşamba günü
Batılı diplomatlar oylamanın en erken Çarşamba günü yapılabileceğini düşündüklerini belirtti. Ancak diplomatlar, tasarının ekinde yer alan, İran'ınnükleer programıyla ilişki içinde olan, İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen firmalara ve diğer kişilere yönelik yaptırımlar listesi konusunda henüz tam anlaşma sağlanamadığını da belirtti.

Yaptırım listesinde yer alacak kişiler ve firmalar, "mallarının dondurulması ve uluslararası seyahat yasağı" gibi yaptırımlara maruz kalacak. BM kulislerinde tasarıda, İran'ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik yeni yaptırımlar getirildiği, tüm İran bankalarıyla olanalım-satım işlemlerinin sıkı denetiminin ve BM'nin Tahran'a karşı silah ambargosunun genişlemesinin de öngörüldüğü konuşuluyor.