Gazze'de İslami Cihad yükselişte

Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidarının devrilmesinin ardından, sürecin en büyük kaybedenlerinden birinin de Hamas olduğu konuşulmuştu. Hamas'ın Gazze'deki rakibi İslami Cihad ise yükselişte.

Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidarının büyük halk hareketi karşısında sallanması ve arkasından gelen ABD destekli darbenin ardından, gözler Filistin'e de çevrilmişti. Gazze'de Müslüman Kardeşler'in en önemli müttefiği olan ve ideolojik olarak aynı kökenden gelen Hamas, sürecin en büyük kaybedenlerinden birisi olarak gösteriliyordu.

Gazze'de Hamas'ın önemli rakiplerinden İslami Cihad'ın ise sürecin kazananlarından olduğu görüşü hakim. El Monitor'e konuşan İslami Cihad liderlerinden Hıdır Habib, Mısır'da yaşananların Mısır'ın iç sorunu olduğunu ve kendilerinin karışmak istemediğini, ancak ülkenin hızlıca toparlanarak kaos durumundan kurtulmasını temenni ettiklerini söyledi.

Mısır ile Gazze arasındaki üst düzey ilişkiyi anladıklarını ve bu yüzden de Mısır için en iyisini arzu ettiklerini söyleyen Habib, kendi örgütünün Mısır krizinden yararlanacağı iddialarını ise reddetti. Habib, "bir numaralı grup" haline gelmeye çalışmadıklarını, Filistin'deki bütün örgütlerin İsrail işgaline karşı birlik olduğunu, birbirleriyle rekabet etmediklerini iddia etti.

İslami Cihad neden etkilenmiyor?
El Monitor'den Abir Eyyüb, İslami Cihad'ın bölgedeki alt-üst oluşlardan etkilenmeden çıkmasının nedenleri arasında, Arap ve İslam dünyası ile olan sıcak ilişkileri her şeye rağmen sürdürmesi olarak gösteriyor. Ayrıca İsrail'e karşı olan kesin tutumu ve mezhep ve din ayrımı yapmadan bütün yardımları kabul etmesi ve dini kimliğini ulusal direnişle birleştirmesi de İslami Cihad'ı bölgesel gelişmelerin etkisinden uzak tutuyor.

Hamas'ın aksine, İslami Cihad "Arap baharı" nedeniyle İran ve Suriye ile ilişkilerini bozmamaya gayret etti. Ancak bunun yanı sıra Mısır ve Müslüman Kardeşler'i da doğrudan karşısına almadı. Örgüt, Sünni-Şii eksenleri arasında kesin bir tercih yapmayarak siyasi depremlerden korunmayı başardı.

(soL - Dış Haberler)