Fransa Mali'yi işgal etti, Hollande'a 'barış ödülü' verildi!

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Afrika'da “barışa ve istikrara” olan büyük katkılarından dolayı UNESCO Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Fransa öncülüğünde Mali'ye dış müdahale, Cumhurbaşkanı François Hollande'ye UNESCO Barış Ödülü'nü getirdi.

Jüri adına açıklama yapan Mozambik eski Cumhurbaşkanı Joachim Alberto Chissano, “Küresel durumu analiz ettikten sonra, jüri dikkatini birçok sorunun tehdit ettiği Afrika kıtasına çevirdi. Dünyada ve özellikle Afrika ve Mali’deki tehlikeleri ve yansımaları gözden geçiren juri Fransa'nın Afrika halklarıyla olan dayanışmasını takdir etmiştir” dedi.

“Barışa büyük katkı”
Chissano, “Juri, Mali'nin toprak bütünlüğüne ve insan haklarına yönelik ihlalleri ve Timbuktu'da insanlığın kültürel mirasına dönük saldırıları kınamaktadır. İşte bu yüzden juri, Afrika'daki barışa ve istikrara olan büyük katkılarından dolayı UNESCO Barış Ödülünü François Hollande'e layık görmüştür” diye konuştu.

Fransa, radikal İslamcılarla mücadelede Mali hükümetine yardım etmek gerekçesiyle 11 Ocak'ta ülkeyi işgal etmiş, işgalin ardından ülkenden sivillere yönelik saldırı ve insan hakları ihlalleri haberleri gelmeye başlamıştı.

Öte yandan Fransa, Mali müdahalesini “insani” gerekçelerle meşrulaştırmaya çalışsa da, saldırının arkasında Fransa'nın ekonomik ve politik çıkarlarının yattığı biliniyor.

Dünya genelinde nükleer enerjiye bağımlılıkta birinci sırada yer alan Fransa'da 59 nükleer santral bulunuyor. Ülkede elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'i bu santrallerden sağlanırken, Fransa, ülkenin kuzeyindeki zengin uranyum yataklarını kontrol altına almayı hedefliyor.

Fransa'nın ülkeye barış ve istikrar getirmek için Mali'de savaş açtığı İslamcı militanların Libya'da Muammer Kaddafi hükümetine karşı silahlandırdığı gruplar olduğu ortaya çıkmıştı. Yine, Mali'de radikal İslamcılarla mücadele ettiğini söyleyen Fransa'nın Suriye'de hükümete karşı savaşan muhalif grupları silahlandırma çağrısı, iki yüzlü politikalarını gözler önüne seriyor.

(soL- Dış Haberler)