Fransa hükümeti işgalde, kamuoyu şaşkın: ‘Fransa niye savaşa giriyor?’

Afrika'nın Sahel kuşağında yer alan ülkelerden Mali, Fransa’nın öncülüğündeki emperyalist müdahaleyle karşı karşıya. “Fransa niye savaşa giriyor?” diye soran Fransız kamuoyu ise tepkili.

Fransa, İslamcı militanların Mali’yi ele geçirmesini önleme bahanesiyle askeri müdahalede bulundu. İslamcılara karşı Mali ordusuyla birlikte düzenlenen operasyonda bir Fransız helikopteri düştü, pilotu hayatını kaybetti.

Olay üzerine Hollande, "Operasyon gerektiği kadar sürecek" derken, Fransa, Ensar Dine'den "İslam ülkelerindeki Fransızlara saldırırız" tehdidi aldı.

Mali hükümeti Konna’yı aldığını duyurdu
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ülkesinin askerlerinin Afrika ülkesi Mali'nin kuzeyine çıktığını duyurmuştu. Hollande, Fransız askerlerin, İslamcı militanlarla mücadele eden Mali hükümetine destek olduğunu iddia etmişti. Askeri müdahalenin uluslararası hukuka uygun olduğunu ileri süren Hollande, Mali Devlet Başkanı Dioncounda Traore'un bu kararı desteklediğini kaydetmişti.

Mali'de hükümet güçleri, Fransız ordusunun müdahalesiyle İslamcı militanların elinde olan bölgelerden bir kısmının geri alındığını bildirdi. Buna göre, Malili yetkililer, İslamcı militanların ülkenin güneyine doğru ilerlerken ele geçirdikleri stratejik öneme sahip Konna kentini geri aldığını duyurdu. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise başkent Bamako’ya da birlikler yollandığını belirtip “Üç kamp bombalandı. Konna’nın güneyindeki Mopti’ye ilerleyen bir gruba saldırı düzenlendi” dedi.

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan isyancı ve silahlı grupların başkent Bamako'ya ilerlemesini engellemek için hava saldırıları başlattıklarını söyledi.

Düzenlenen hava saldırısı sırasında bir Fransız helikopterinin düştüğü bildirildi. Olayda helikopterin pilotu hayatını kaybetti. İki helikopter de ağır hasarlı.

Ensar Din örgütünden, Paris hükümetine tehdit
Mali’de hükümet ile kuzeyi kontrol eden ve bazılarının El Kaide ile bağlantılı olduğu savunulan silahlı militanlar arasındaki çatışmalara savaş uçaklarıyla katılan Fransa, "İslam ülkelerindeki Fransızlara saldırırız" tehdidi aldı.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan Ensar Din örgütü sözcüsü Sanda Ould Boumama, "Sadece Fransız rehineler için değil, Müslüman ülkelerinde bulunan tüm Fransızlar için kötü sonuçları olacaktır" dedi.

Müslüman Kardeşler’den Fransa’ya kınama
Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı da Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesine tepki gösterdi. Fransa'nın Mali'ye askeri operasyonunu kınayan Müslüman Kardeşler Teşkilatı yetkilisi Husam el-Migrani, "Mali krizinin çözümü için askeri müdahaleden önce barışçıl çözüme fırsat verilmeliydi. Askeri müdahale ise, Afrika Birliği gibi uluslararası kuruluşlar yolu ile yapılmalıydı" dedi.
Mısır ’daki Müslüman Kardeşler de, ‘kendi çıkarlarına hizmet eden’ Fransız hükümetini kınadı.

“Fransa niye savaşa giriyor?”
Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın müdahale kararı kamuoyunda ve basında tepki ile karşılandı.

Fransız basının tamamı, Hollande’ın kararını birinci sayfadan manşetten okuyucularına duyurdu. Sol eğilimli Liberation, “Fransa savaşta’’, sağ eğilimli Le Figaro, “Fransa, Mali’de teröristlere karşı savaşa giriyor’’, Le Parisien ise “Fransa neden savaşa giriyor’’ başlığıyla beklenmedik gelişmeyi okuyucularına duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın, seçim kampanyasında verdiği sözü tutup, Afganistan’daki muharip birlikleri geri çektiği bir dönemde, Fransız askerlerinin aktif bir şekilde Mali’de savaşa gireceğini açıklaması beklenmeyen bir gelişme olarak değerlendirildi. “Fransa niye savaşa giriyor” diye soran gazeteler, kampanya sözünü tutup Afganistan’daki muharip birlikleri çeken Hollande’ın, orduyu Mali’de savaşa sürüklemesini “sürpriz” olarak yorumladı.

İsyancılar hâkimiyet alanını genişletiyor
Bazıları El Kaide ile bağlantılı olduğu sanılan silahlı militanlar Nisan ayında, Mali'nin kuzey bölümünü ele geçirmişti.

Militanlar geçen hafta, Batı Afrika ülkesi Mali'nin diğer bölümlerine doğru ilerlediklerini açıklamıştı.
Hollande, Fransız askeri müdahalesinin Cuma günü öğleden sonra başladığını ve "gerekli olduğu kadar" süreceğini dile getirdi.

Mali ordusu ise Fransız askerlerinin yanı sıra, Senegal ve Nijerya askerlerinin de Mali'de olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler, ülkenin kuzey bölgesinde güvenliğin sağlanması için 3 bin asker gönderilmesini onaylamıştı.

(soL- Haber Merkezi)