Divaniye işgal güçlerinde kaldı

ABD yönetimi Divaniye eyaletinin Irak hükümetine devrini ertelediğini bildirdi. Irak hükümeti ise ABD askerlerinin sivillere kurşun sıkmasını eleştirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ın belli eyaletlerini Irak hükümetine devretme kararı alan Amerikan yönetimi Divaniye'nin yönetimini devretmekten vazgeçti. Eyaletin Irak güvenlik birimlerine devrinin ertelenmesine dair net bir açıklama yapılmadı.

Irak'taki 18 eyalette şimdiye kadar 9'nun güvenliği Irak hükümetine devredilmiş durumda. Pazartesi günü devredilmesi beklenen Divaniye ise 2007 yılında Şii milislerine yönelik yoğun saldırılar düzenlenmişti. Eyalet aynı zamanda Şiilerin de kendi aralarında çatışma yaşadığı bölgelerden biri olarak biliniyor.

Geçen hafta Sünni eyaletlerinden Anbar'ın devri de ertelenmiş, yetkililer ise ertelenme nedeninin kötü hava koşullarından dolayı bölgeye uçuş gerçekleştirilememesi olduğunu belirtmişti.

Divaniye'nin ertelenmesi için yapılan kısa açıklamada Irak merkez hükümeti ile Amerikan güvenlik güçleri arasında bir koordinasyon eksikliği yaşandığı belirtildi.

Şimdiye kadar Maysan, Mutana, Basra, Dikar, Necef, Kerbela ve 3 büyük Kürt eyaleti olan Dohuk, Süleymaniye ve Erbil işgal güçlerinden Irak güvenlik güçlerine devredildi.

Irak hükümeti ABD'li askerleri eleştirdi
Irak hükümeti yaptığı açıklamada geçen hafta içinde Amerikan işgalci güçlerinin sivillere yönelik saldırılarını kınadı. İşgalci ABD ve Irak hükümeti arasında bir süredir devam eden eylalet güvenliklerinin dervrinin sekteye uğramasının nedeni olarak gösterilen saldırılarda 3 sivil hayatını kaybetmişti. Irak Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada Amerikan askerlerinin sivilleri öldürmeleri durumunda sadece ABD yasalarına karşı sorumlu olmalarını, Irak'ın egemenliğine bir tehdit olarak algıladıklarını belirtti.

Amerikan askeri güçleri ise öldürülen 3 sivilin şüpheli olduklarını ve Amerikan askerlerinin bu anlamda meşru müdafaada bulunduğunu iddia etti.