Bulgaristan'daki Diyanet Koordinatörü sınırdışı edildi

Bulgaristan’da Türkiye Diyanet Vakfı’nın Genel Koordinatörü olarak çalışan Adem Yerinde, Bulgaristan yetkililerince ülkeden sınırdışı edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Bulgaristan Genel Koordinatörü Adem Yerinde geçen Cuma günü ülkeden sınırdışı edildi. Bulgar Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) tarafından 3 saat sorgulanan Yerinde, "Bulgaristan'ın ulusal güvenliği için tehlike oluşturduğu" gerekçesiyle aynı akşam Türkiye'ye gönderildi. Aynı zamanda Sofya'daki Yüksek İslam Enstitüsü Rektör Yardımcısı olan Adem Yerinde, TDV tarafından Bulgaristan'da kurulmuş olan üç imam-hatip lisesindeki atamalardan ve finansman işlerinden sorumluydu.

Bulgaristan ve Türkiye'nin yetkili mercileri tarafından detaylı bir açıklama yapılmazken, Yerinde sorular üzerine "neden sınırdışı edildiğimi bana da söylemediler" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Sofya Büyükelçiliği'nin çabalarına karşın sınırdışı kararının durdurulamadığı iddia ediliyor.

Tarikatlar "Fazla Pasif" buluyordu
TDV'nin ülkedeki üç imam hatip lisesinden biri olan Momçilgrad (Mestanlı) Lisesi geçen hafta Bulgar basınında sıkça yer bulmuştu. Okulun müdür yardımcısı tarafından kız öğrencilere türban takma mecburiyeti getirildiği iddiaları üzerine 8 Ocak Perşembe günü açıklama yapılmış, "Haber iftiradır, öğrencilerin türbanına karışmayız" denilmişti. Momçilgrad İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı hakkındaki bu haberlerin hemen ardından, aynı müdür yardımcısını atayan Adem Yerinde'nin ülke dışına çıkarılması dikkat çekti.

AKP hükümetinin, Bulgaristan'daki büyükelçilik teşkilatını Türk azınlıktan çok İslami yapılara dönük çalışmalara yönelttiği belirtiliyor. Ülkedeki resmi temsilciliklerin Fetullah Gülen örgütlenmesine memur edildiği, TDV'ye ait İslam Enstitüsü ve imam hatip liselerinin çeşitli tarikatların örgütlenme yatağı haline dönüştürüldüğü iddia ediliyor. TDV Genel Koordinatörü Adem Yerinde, ülkedeki Fetullahçı ve Süleymancı örgütlenmeler tarafından "fazla pasif" bulunmakta ve eleştirilmekteydi.