Brezilya Fransa'yı ihya etti

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Brezilya gezisinden 'eli boş dönmedi'. Fransa imzalanan anlaşma ile Brezilya'ya 5 milyar Euro değerinde savaş uçağı satacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Brezilya gezisi 5 milyar Euro'luk bir silah anlaşmasıyla sonuçlandı. Sarkozy'nin "tarihi" olarak nitelendirdiği anlaşmaya göre Fransa 5 milyar Euro'ya 36 adet Rafale tipi savaş uçağı satacak.

Brezilya Devlet Başkanı Lula ise ordusunu Fransız savaş uçaklarıyla donatacağını doğruladı. Uçakları üreten Fransız Dassault Aviation'un da ilk defa ihracat yapacağı belirtiliyor.

Kısa bir süre önce Honduras'da gerçekleşen askeri darbe ve Kolombiya'nın ABD üslerine izin vermesi bölgede gerilimi tırmandırmıştı. Kolombiya ile ABD arasında silah anlaşmaları imzalanırken, bu askeri ortaklığın hedefindeki Venezuela'da Rusya'dan silah almayı tercih etmişti. Brezilya ise bu silahlanma yarışının parçası olmayacağını daha önce duyurmuştu ancak Sarkozy'nin ifadeleriyle "siyasi diplomatik ve endüstriyel başarı" olan anlaşma açıklamayla çelişiyor.

Brezilya Devlet Başkanı Lula yazılı bir açıklama yaparak "önemli olan uçakların Brezilya'da üretilebilmesi için gereken teknolojiye erişmektir" dedi. Rafale uçakların satışından sonra istisnai bir müzakere de askeri ulaşım uçakları üzerine yürütülecek. Brezilya’nın savaş uçaklarını almasına karşılık Fransa’nın da 10 adet Hercule tipi Brezilya askeri ulaşım uçaklarını alması için müzakere yapılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunlar tam anlamıyla tarihi anlaşmalardır” diyerek Fransa’nın güvenilir bir ortak olacağını belirtti.

Lula "her iki halkımızın ortak çok şeyleri var. Fransa Brezilya'ya sadece silah satmak istemiyor ve Brezilya sadece satın almak istemiyor" diyerek anlaşmayla Fransa ile 2006 yılında başlayan yakınlaşmasını pekiştirdi.

Brezilya'nın böylesine büyük çapta bir alımının altına girme nedeni ise kıyısında bulunan petrol kaynaklarını güvenceye almak olarak değerlendiriliyor.
(soL- Dış Haberler)