Beyaz fosforla yakıyorlar

İsrail&#039in Gazze&#039de kullandığı ifade edilen beyaz fosfor, insanı önce boğup, sonra yakarak öldürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in Gazze katliamı devam ederken, saldırılarda beyaz fosfor bombası da kullanılıyor. Beyaz fosfor, insanların &oumlnce havasızlıktan boğulmasına, sonra v&uumlcutlarının i&ccedilten dışa doğru yanmasına yol a&ccedilıyor.

İsrail u&ccedilaklarının kameralar tarafından tespit edilen bazı g&oumlr&uumlnt&uumlleri, misket bombası atıldığı iddialarını g&uumlndeme getirmişti. Daha sonra yapılan incelemelerde, basında da yer bulan g&oumlr&uumlnt&uumllerin bir kısmının u&ccedilakların yerden atılan f&uumlzeleri yanıltmak i&ccedilin kullandığı &quotflare&quotye, bir kısmının ise fosfor bombasına ait olduğu saptandı. Hava, deniz ve karadan top&ccedilu atışıyla kullanılabilen fosfor bombası, misket bombasından farklı bir niteliğe sahip olsa da onun kadar etkili ve savaşlarda kullanılacak en caniyane silahlardan biri olarak g&oumlsteriliyor.

L&uumlbnan ve Felluce'de de kullanıldı
Fosfor bombası, savaşta &ccedileşitli alanlarda kullanılabiliyor. Atıldığı b&oumllgede havada asılı kalan bir duman tabakası yaratarak, yer tespiti sağlıyor, diğer savaş ara&ccedilları bu sırada saldırısını ger&ccedilekleştiriyor. Daha &oumlnce İsrail'in L&uumlbnan'da, ABD'nin Felluce katliamında kullandığı beyaz fosfor bombasının bir işlevi de, insanları yakarak yok etmesi. Yere d&uumlşmeden dağılan ve havayla temas eden fosfor tutuşurken, duman teneff&uumls edildiğinde ciğerlerde hızlı bir yanma başlıyor. Dumanı soluyan canlıyı havasızlıkla boğan bomba, daha sonra v&uumlcudu i&ccedilten dışa doğru yakıyor. Fosfor bombası nedeniyle başlayan yanma durdurulamıyor.

V&uumlcutta kimyasal etkiler kalıyor
Beyaz fosforun yerleşim yerlerinde kullanması halinde, buna maruz kalan insanlarda &oumlks&uumlr&uumlk, ağızdaki yaralarda ge&ccedil iyileşme, &ccedilene kemiğinin işlevinin yitirilmesi gibi etkiler de g&oumlr&uumllebiliyor. Beyaz fosfor bir &ccedilay kaşığından az miktarda da olsa v&uumlcuda girdiğinde, kusmaya, mide kramplarına, ciğerlerde, kalpte ve b&oumlbreklerde hasara, v&uumlcutta yoğun bir uyuşukluğa ve &oumll&uumlme neden olabiliyor. Yoğun bir yerleşim yeri olan Gazze sokaklarında kullanılan beyaz fosforun, Filistinliler &uumlzerinde,&nbsp kalıcı kimyasal zarar da bırakacağı ifade ediliyor.