Azerbaycan'da özelleştirme tartışması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in verdiği son kararlar, uzun süredir tartışılan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin özelleştirilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (Azerbaycan Devlet Neft Şirketi - ADNŞ) ülkenin bütün doğalgaz ve petrol rezervlerinin kullanımı üzerinde güç sahibi olan, devlete ait büyük bir kamu şirketi olarak yıllarca özelleştirme alanının dışında kaldı. Ama son gelişmeler Azerbaycan’ın en büyük ekonomik kaynağı olan petrol alanında da özelleştirme olacağı yönünde.

İlham Aliyev’in uzun süreden beri ADNŞ’nin yararsız ve verimsiz bir kuruluş olduğunu söylemesi ve iktidar partisi milletvekillerinin Meclis’te bu konuyu sıkça dile getirmesinin hemen arkasından, Ekim 2009 Kararları’na göre halkın bu şirkete ait borçlarının tamamen silinmesi (406.9 milyon dolar) şirketin özelleştirilmesi yolunda atılan adımlar olarak değerlendiriliyor.

Sözü geçen şirketin özelleştirilmesi 1990’lı yılların sonlarında gündeme gelmesine rağmen, gerçekleştirilememişti.

Azerbaycan’ın liberal muhalefet partisi Musavat (“Eşitlik”), iktidarın açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, “Bu rakamlar şirketi özelleştirmek için uydurulmaktadır” açıklaması yaptı.

Sözü geçen şirketin özelleştirilmesi, Azerbaycan devletinin ülkenin petrol ve doğalgaz rezervleri üzerinde söz hakkının kalkması anlamına geliyor.

(soL – Dış Haberler)