Avrupa’dan Afganistan’a yeni asker çıkmadı

Obama Afganistan’daki asker sayısını 68 bine çıkarmayı planlarken Avrupa ülkeleri “sadece 5000” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) Obama'nın zirvede ABD'nin tek hedefinin El Kaide terörünü yenmek olduğunu dile getirdiği Afganistan gündeminde Avrupa ülkelerinin NATO çerçevesinde askeri desteği de gündeme geldi. Ancak Obama'nın Avrupa tarafından desteklenen teröre karşı savaş stratejisi Obama'nın asker isteyen çağrısı için yeterli olmadı. Afganistan'daki asker sayısını artırmanın gerekli olduğunu belirten Obama'ya Avrupa'dan gelen yanıt sadece 5000 asker oldu. 3000 askerin Ağustos ayında yapılacak olan seçimlerde güvenliği sağlamak üzere geçici olarak görevlendirilmesi kararlaştırılırken 1400-2000 civarında asker de Afgan polis ve güvenlik güçlerini eğitmesi için Afganistan'a gönderilecek.

Afganistan Amerika'nın savaşı

Afganistan'da bulunan 38 bin asker sayısını 68 bine çıkarmayı hedefleyen Obama'nın NATO'dan aldığı yanıtın yetersiz olması ABD'nin asker kaynaklarını zorlayacağı anlamına geliyor. Avrupalı diplomatların zirve boyunca kulislerde verdiği demeçler de bunu destekler nitelikte. "Kamuoyuna açıklanmadı ancak Afganistan stratejisini terk etmek üzereyiz. Bu birkaç yılı alabilir, Afganistan'dan çekileceğiz" diyen Avrupalı bir diplomat Avrupa'nın Obama'yı destekleyen tutumunun pratik düzlemde geçerli olmadığının ipuçlarını verdi.

Ocak ayında göreve geldikten sonra Irak'tan askerlerini çekeceklerini ve Afganistan'a ağırlık vereceklerini vurgulayan Obama, bu anlamda Avrupa'dan da büyük bir destek istediklerini belirtmişti. Şubat ayında yapılan Münih Güvenlik Konferansı'nda Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden Jr, Guantanamo Üssü'nün kapatılması da dahil birçok yeni stratejinin açılımını açıklamış ve bunun karşılığında da Avrupa'dan daha çok destek beklediklerini belirtmişti.