Almanya: Türkiye, terör turizminde 'geçiş ülkesi'

Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger düzenlediği basın toplantısında Avrupa'daki “cihad turizmi”nin Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

(soL – Almanya )
Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger düzenlediği basın toplantısında Avrupa'daki “cihad turizmi”nin Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörüne karşı Türkiye'nin yeterince “kararlı ve sert” olmadığını ve bu durumun bir an evvel değişmesi gerektiğini vurgulayarak Türk yetkilileri uyardı.

Spiegel Online'ın haberinde, Türkiye'nin terör turizmi açısından bir “geçiş ülkesi” haline geldiği ve şimdiye kadar Avrupa Birliği verilerine göre 3 binin üzerinde radikal islamcının Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak'a gittiğini ve bu geçişin büyük oranda Türkiye üzerinden gerçekleştirildiği iddiasına yer verildi.

Bakan Jäger, Türkiye üzerinden geçişlerin çok kolay olmasına dikkat çekerek, Almanya'dan Suriye ve Irak'a cihad amacıyla gidenlerin sayılarını da verdi.

Buna göre, 400'ün üzerinde radikal islamcı bölgeye geçiş yaptı, bunlardan 130'u geri döndü ve dönenlerin 25'i de “deneyimli savaşçı”. Öte yandan Alman Bakan, cihat için gidenlerin üçte ikisinin Alman pasaportu sahibi olduğunu da bildirdi.