"Afganistan'da demokrasi oluşturulamaz"

Alman Savunma Bakanı ABD'nin Taliban'ı devirerek demokrasi getireceğini öne sürdüğü ancak yenilgiye uğrayarak asker sevkiyatını artırdığı Afganistan'da demokrasinin oluşturulamayacağına inandığını söyledi

Alman Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Afganistan'da Batılı tarz bir demokrasinin oluşturulamayacağına inandığını söyledi.

Guttenberg, yarın yayımlanacak "Bild am Sonntag" gazetesine verdiği demeçte, "Uzun zamandır Afganistan'ın, tarihi ve yapısı itibarıyla bizim ölçülerimize göre bir demokrasiye uygun olmadığına inanıyorum" dedi.

Afganistan'da sürekli bir barışın sağlanabilmesi için "ılımlı Talibanların" da hükümette yer almasının düşünülebileceğini ifade eden Guttenberg, Afganistan'daki "köklü kültürleri" dışlamadan insan hakları sorununun da ele alınması gerektiğini belirtti.

Talibanların hükümette yer alması konusunda daha önce farklı bir görüşü savunduğunu hatırlatan Guttenberg, "Ancak Afganistan'daki gerçekleri dikkate almak zorundayız ve bunun için şimdilik taşlı yollardan geçmemiz gerekecek" dedi.

Guttenberg, bu ülkede gelecekte kalıcı çözümlerin üretilebilmesi için Peştunlar gibi büyük halk topluluklarının görmemezlikten gelinemeyeceğini belirterek, "Bu halk topluluklarının görüşmelere dahil edilmesi tabii ki şartsız olamaz. Örneğin dünya çapında geçerli olan insan haklarının suistismal edilmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Geçen Eylül ayında Afganistan'ın Kunduz kentinde bir Alman subayın emriyle onlarca sivilin öldüğü saldırı düzenlenmişti.
(soL - Dış Haberler)