ABD sözcüsü doğruladı: Yasin El Kadı terörü finanse edenler listesinde

ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü John Sullivan İslamcı silahlı örgütlerin finansörü olarak bilinen Yasin El Kadı'nın ABD tarafından belirlenen kara listede kalmaya devam ettiğini, kararlarından emin olduklarını ve ABD'de sahip olduğu tüm malvarlığı ve hesapların dondurulması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler) ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü John Sullivan İslamcı silahlı örgütlerin finansörü olarak bilinen Yasin El Kadı'nın ABD tarafından belirlenen kara listede kalmaya devam ettiğini, kararlarından emin olduklarını ve ABD'de sahip olduğu tüm malvarlığı ve hesapların dondurulması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Hatay'da durdurulan ve içinde silah olduğu iddia edilen TIR'la ilgili yaptığı açıklamalarda BM'nin "terörü finanse eden şahıslar" listesine koyduğu Yasin el Kadı'dan "Türkiye'yi seven, dindar, yatırım yapmak isteyen bir iş adamı" olarak bahsetmişti.

Hürriyet gazetesinin Washington muhabiri Tolga Tanış'ın haberine göre hafta içi konuyla ilgili görüştüğü Hazine Bakanlığı Sözcü John Sullivan ilk defa açıkça Erdoğan'ın "kefilim" dediği Kadı'nın terörü finanse eden şahıslar listesinde olduğunu teyit ettiği. Tanış'ın “Yasin El Kadı ile ilgili son değerlendirmeniz nedir” sorusuna “ABD tarafından belirlenen kara listede kalmaya devam ediyor” yanıtı geldi. “Bu konuda Türk hükümetinin yaklaşımını nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna ise Sullivan, “Tek söyleyebileceğim, biz kararımızdan eminiz” dedi. Kaygılarını Türk hükümetine iletip iletilmediğinin sorulması üzerine Sullivan, “Sadece kara liste kararı hakkında konuşabilirim. Karar, ABD vatandaşlarının onunla iş yapmasına yasak getiriyor ve ABD’de sahip olduğu tüm malvarlığı ve hesapların dondurulmasını gerektiriyor” dedi.

Terör finansmanı ile mücadele için kuruluan Finansal Eylem Görev Gücü’nün (FATF) geçen ekim Paris’te yapılan toplantısında, Türkiye riskli ülkeler listesinde tutuldu. Ve Türk hükümetinin itirazlarına karşın Ankara, utanç verici bir şekilde El Kaide’nin cirit attığı Suriye ve Yemen’in de aralarında olduğu 11 ülkelik izleme grubunda kaldı. Sullivan’a bu durumu, “Türkiye, FATF’nin izleme sürecinden çıkma kriterlerini henüz karşılamadı” diyerek değerlendirdi.