'ABD Latin Amerika'yı bölmek istiyor'

Venezuela'nın İstanbul Başkonsolosu, Kolombiya'yla imzalamayı planladığı anlaşmayla Latin Amerika'da askeri varlığını arttırmaya çalışan ABD'nin, bölge ülkelerinin bütünleşme çabalarını hedef aldığını vurguladı.

Venezuela'nın İstanbul Başkonsolosu Jose Gregoria Bracho Reyes, dün Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Chavez Projesi ve Yeni Latin Amerika" konulu basın toplantısında, ABD'nin Kolombiya'daki 7 üssü kullanmasına olanak sağlayacak anlaşmanın, Latin Amerika ülkelerinin bütünleşme çabalarını çökertmeyi amaçladığını belirtti. Güney Amerika Devletleri Birliği (UNASUR) ve Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif (ALBA) çatısı altında bağımsız bir bölgesel blok kurmaya çalıştıklarını belirten Reyes, bu bütünleşmenin içinde yer alan tüm üyelerin birlikte karar vermesi gerektiğini, ancak Kolombya'nın üs anlaşması konusunda diğer ülkelere danışmadığını ifade etti.

Anlaşmanın açıkça bölge ülkelerinin egemenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Reyes, kendisine saygısı olan hiçbir ülkenin bu üsleri kabul edemeyeceğini belirterek, "Anlaşmayla uyuşturucu trafiğinin engelleneceği ve silahlı grupların yok edileceği söyleniyor. Bu sadece aptalların inanabileceği bir gerekçe. Asıl amaçlarının Latin Amerika'nın bütünlüğünü bozmak olduğunu biliyoruz" dedi. Reyes, "ABD desteğiyle 2002'den beri yürütülen Kolombiya Planı'nın amacının uyuşturucu trafiğini kontrol etmek olduğu büyük bir yalandır. Şu anda dünyada tüketilen uyuşturucunun yüzde 51'i Kolombiya tarafından üretiliyor ve ihraç ediliyor" diye konuştu.

Latin Amerika Bolivar Birliği
Venezuela Bolivar Cumhuriyeti olarak Kolombiya'daki üslere karşı barış üsleri kurduklarını hatırlatan Başkonsolos, ABD'nin planının "Kuzey Amerika için Amerika" olduğunu, kendilerinin ise Latin Amerika Bolivar Birliği kurmayı amaçladıklarını vurguladı.

Reyes, geçen hafta yapılan UNASUR zirvesinde, ABD-Kolombiya anlaşmasına karşı sert bir karar alınamadığının hatırlatılması üzerine, bu ay yapılacak UNASUR toplantısında yeni bir karar alınmasının beklendiğini söyledi. Kolombiya dışındaki tüm ülkelerin anlaşmaya kesin olarak karşı olduğunu kaydeden Reyes, Arjantin ve Brezilya silahlı kuvvetlerinin de ABD üslerini istemediğinin altını çizdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin, 1980'lerde ABD'nin hazırladığı, "dünyanın uyuşturucu ticareti yapan en tehlikeli isimleri" listesinde yer aldığına dikkat çeken Reyes, ABD'nin polisliğini yapan Uribe'nin karşı çabalarına rağmen Kolombiya ve Venezuela'nın komşu ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi.

Obama'nın gücü yok
Reyes, Honduras'taki darbenin ardından Venezuela, Bolivya ve Ekvador'da da darbe yanlılarının yeniden harekete geçtiği yönündeki değelendirmeyle ilgili olarak da, Venezuela halkı ve hükümetinin 2002'de bir darbe deneyimi olduğunu, ancak halkın orduyla beraber buna karşı geleceğini söyledi. Halkın ve hükümeti devrim için 7 gün 24 saat çalıştığını ifade eden Reyes, "Darbeler belki tehdit olabilir ama asla başarılı olamaz. Venezuela ordusu bir halk ordusudur" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Honduras'taki darbeye sert bir tepki vermesini beklediklerini kaydeden Reyes, "Ancak Obama doğrudan halkı temsil eden biri değil, sadece büyük kurumların temsilcisi... Bir gücü yok, sadece bir figür" diye konuştu.
soL (Dış Haberler)