ABD: Endişe duysak da ortağız

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Türkiye ile fikir ayrılığına düştükleri zamanlar bulunduğunu ancak aralarındaki ortak birçok çıkardan yararlanmakta kararlı olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon bir açıklama yaparak Türkiye'nin İsrail'le olan ilişkilerinden rahatsızlık duyduklarını belirterek Türkiye ile fikir ayrılığına düştüklerini ancak Türkiye ile bütün alanlarda birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

BBC televizyonunun sorularını yanıtlayan Gordon, İsrail'in yardım gemisine saldırısıyla ilgili "Gazze'ye yönelik ablukaya dikkat çekmek için provokasyon peşinde olan ve bir şeyleri provoke etmeye çalışan insanların da olmuş olabileceği" ifadelerini kullandı.

"Bunu saptamak bana düşmez" diyen Gordon, konunun her biçimde soruşturulması ve neler yaşandığının anlaşılması gerektiğini belirterek "ABD bu nedenle hızlı, güvenilir, esaslı ve tarafsız bir soruşturma çağrısını net olarak dile getiriyor, böylece orada neler yaşandığını kesin olarak bilebiliriz" dedi.

"Türk hükümetinin olası rolü hakkında" değerlendirmede bulunan Gordon, "Konuyu tam olarak araştırmamız ve neler yaşandığını çözmemiz lazım. Gemi, özel bir gemiydi, bir sivil toplum kuruluşu organize ediyordu. Ama bence birçok yanıtlanmamış soru var. Orta Doğu'da yaklaşık son 10 yılda en çok gelecek vaat eden şeylerden biri, bir Yahudi devletiyle Müslüman çoğunluğa sahip bir ülke arasındaki ilişkiydi" dedi.

Gordon açıklamasına şu şekilde devam etti:"İsrail ve Türkiye, siyasi, ekonomik, güvenlik ve askeri bağları gelişmekte olan bir turizme sahiptiler. Bu, son birkaç yılda giderek kötüleşti. Bu talihsiz bir durum ve daha da talihsiz olan, her iki tarafta hissiyat ve öfkeyi harekete geçiren bu gemi filosu krizi. Tabii ki bundan üzüntü duyuyoruz. Bu iki ülke, dünyanın bu bölgesinde bizim en önemli dostumuz ve ortağımız ve bu nedenle bu gerilimleri yatıştırmak ve iki ülkeyi daha yapıcı biçimde bir araya getirmek için çok aktifiz."

"Avrupa'nın Türkiye ile bağları artırma konusundaki isteksizliğinin, Ankara'yı Doğu'ya doğru ittiği yönündeki sözlerin" hatırlatılması üzerine Gordon, "Türkiye, şüphesiz ki bölgede daha aktif rol oynuyor. Olan bitene yüzeysel bir dikkatle bakanlar için bile bu çok açık. Türkiye, Doğu'da daha aktif, bölgesinde daha aktif. Ancak bunun Batı'nın pahasına olduğunu, biri ya da diğeri şeklinde bir seçim olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin çok aktif dış politikası bulunuyor. Komşularıyla uzun süredir bağları var ve bu bağları geliştiriyor, ki bu iyi birşey olabilir. Türkiye, bölgesel diplomaside önemli bir rol oynayabilir" ifadelerini kullandı.

ABD Türkiye'nin imajını korumaya çalışıyor
ABD'nin Türkiye'nin imajını korumaya çalıştığını iddia eden Gordon, "Genel boyuttaki ilişkiler, ülkelerin birbirlerini nasıl gördüklerinden kaçınılmaz olarak etkileniyor. Bu nedenle bu konuda dikkatliyiz, ABD'de Türkiye'nin olumlu bir imajını muhafaza etmek istiyoruz. Dolayısıyla bu hususların yardımcı olmayan biçimlerde etkisi olabileceğini düşünüyorum, ancak ortak birçok çıkarımızdan yararlanmada kararlıyız" dedi.

Gordon, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "hiçbir ortaklık ideal değildir, her ortaklıkta fikir ayrılıkları ve sorunlar vardır" dedi. Gordon, Türkiye ve ABD'nin, ABD Başkanı Barack Obama'nın sözünü ettiği model ortaklığı hayata geçirebileceğini vurguladı.
(soL- Haber Merkezi)