AB İrlanda krizini aşamıyor

İrlanda halkının ret oyuyla Lizbon Antlaşması’nda sıkıntıya düşen AB liderleri, dün başlayan iki günlük zirvede çözüm için somut bir adım atamadı.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Anayasası'nın son hali Lizbon Antlaşması'nın geçen hafta halk oyuna sunulduğu tek ülke olan İrlanda'da reddedilmesiyle yeni bir anayasa krizinin içine giren Avrupa Birliği (AB), dün Brüksel'de yapılan liderler zirvesinde krize çözüm bulamadı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Lizbon Antlaşması'nın içeriğinde değişikliğe gitmenin "çok zor" olacağını söyledi. İrlanda Başbakanı Brian Cowen'la görüşen Barroso, İrlanda'daki "hayır" oyunun AB karşıtlığı olarak görülmemesini gerektiğini savunarak İrlanda hükümetine, referandum sonucunu değerlendirerek anlaşmanın nasıl onaylanacağı konusunda önerilerini hazırlaması için bir sonraki AB zirvesine (15-16 Ekim 2008) kadar süre verileceğini belirtti.

İrlanda Başbakanı Cowen ise hemen çözüm bulmanın zor olduğunu, zamana ihtiyaç duyduklarını ifade etti ve "referandum sonucunu anlayışla karşılayan" AB liderlerine teşekkür etti.

"AB yeni bir süreci kaldıramaz"

Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Poettering de İrlanda halkının ret oyuna karşın diğer üye ülkelerin parlamentolarındaki oylama süreçlerinin devam etmesi ve antlaşmanın planlandığı gibi gelecek yıl yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. Poettering, Ekim'de yapılacak zirvede bu konuda bir çözüme ulaşılabileceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İrlanda'daki referandum "başarısızlığına" çözüm bulunacağına inandığını belirterek parlamentodaki oylama süreçlerinin devam etmesi gerektiğini söyledi. AB'nin daha önce uzun bir düşünme sürecinin ardından hazırladığı anayasanın 2005 yılında Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda reddedilmesinin yarattığı sorunları hatırlatan Merkel, "Avrupa yeni bir düşünme sürecini kaldıramaz" dedi.

Öte yandan dünkü toplantıda AP'deki bir grup solcu milletvekili, ellerinde "İrlanda'nın oyuna saygı gösterin" yazılı pankartlar taşıdılar.

İngiltere tepkilere kayıtsız

İngiltere ise Lizbon Anlaşması'nı parlamentoda onaylayan 19'uncu ülke oldu. Muhalefet partilerinin İrlanda'daki referandumun ardından oylamayı iptal etme talebini reddeden Gordon Brown hükümeti, önceki gün parlamentoda düzenlenen oylamada anlaşmanın onaylanmasını sağladı. Anlaşmanın parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda tartışıldığı sırada salonun önünde toplanan bir grup, hükümetten İrlanda halkının kararına saygı göstermesini istedi. AB de İngiltere parlamentosunun kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek İngiltere'yi kutladı.