TKP, Macar komünistlerle buluştu: 'Nazım Hikmet'in iziyle karşılaşmak ne güzel'

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan, Macaristan İşçi Partisi Başkanı Gyüla Thürmer ve parti Merkez Komite üyeleriyle görüştü.

Haber Merkezi

Macaristan İşçi Partisi’nin davetlisi olarak ülkede bulunan Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Okuyan Macaristan İşçi Partisi Başkanı Gyüla Thürmer ve parti Merkez Komite üyeleriyle uluslararası gelişmelerin yanı sıra iki parti arasındaki ilişkilerin gündeme alındığı çeşitli görüşmeler yaptı.

Budapeşte’deki görüşmelerin ardından sosyalizm döneminde ülkenin en büyük çelik fabrikalarından birinin bulunduğu Ozd kentine giden ve buradaki parti örgütüyle bir toplantıya katılan Kemal Okuyan, belediye başkanlığını komünist Janos Gulyas’ın yaptığı Borsodbóta köyüne de ziyarette bulundu.

Macaristan ziyaretine ilişkin soL’a konuşan Okuyan, görüşmelerin son derece verimli geçtiğini, köklü ve dostça ilişkilere sahip olan iki parti arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğini belirttikten sonra şunları söyledi:

“Dostumuz Thürmer ve diğer yöneticilerin konukseverliğini hiçbir zaman unutmayacağım. Protokolden uzak, son derece içten ve dolu bir program hazırlamışlardı. Partilerimizin birbirini daha iyi tanıması, işbirliğini güçlendirmesi için yararlı toplantılar gerçekleştirdik. Ayrıca sosyalizm yıkıldıktan sonra Macaristan’da sanayi ve tarımın nasıl yıkıma uğradığını bütün ayrıntılarıyla görme imkanım oldu. Onca yıldan sonra sosyalizmin neler başarabildiğini görmek de mümkün. İki parti de kapitalizmin bir an önce ortadan kalkması için mücadele ediyor ve bu doğrultuda siyasi, ideolojik ve kültürel ortaklıkları çok fazla. Bu arada Macar yoldaşlarımız Nâzım Hikmet’in 1952-1956 arasında Budapeşte’de kalmış olduğu ve adının hâlâ yaşatıldığı otelde ağırlama inceliğinde bulunarak bir jestte de bulundular. Dünyanın neresine giderseniz gidin büyük komünist şairin iziyle karşılaşmak ne kadar güzel.”

Macaristan İşçi Partisi ile Türkiye Komünist Partisi birçok uluslararası platformda birlikte yer alıyorlar. İki parti Avrupa Komünist İnisiyatifi ve Uluslararası Komünist Dergi kurucu üyesi.