Suudi Arabistan: İHA saldırısında İran'ın rolüne dair kanıt sunacağız

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ülkedeki petrol şirketi Aramco'ya ait tesislere yapılan İHA saldırılarında İran'ın rolünün bulunduğuna dair somut kanıt sunacaklarını açıkladı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'ya ait tesislere yapılan İHA saldırılarında İran'ın rolünün bulunduğuna dair somut kanıt sunacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Cidde ziyareti öncesinde yapılan açıklamada, "Soruşturmanın nihai sonuçlarını açıklayacağız ve Aramco'nun iki tesisini hedef alan terör saldırısına İran rejiminin müdahil olduğunu kanıtlayan maddi deliller ile İran silahlarını sunacağız" denildi.

SUUDİ SÖZCÜSÜ: TEKNOLOJİ İRAN'DAN, O HALDE İRAN YAPTI...

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Turki el Maliki, Cumartesi günü petrol tesislerine düzenlenen saldırının "su götürmez" bir şekilde İran'dan geldiğini ileri sürdü. Maliki, açıklamasında "Araştırma, İHA tipinin Delta Wing olduğunu ve bakanlık tarafından elde edilen bilgilerin İHA teknolojisinin İran'a ait olduğunu gösteriyor" derken "Saldırı kuzeyden başlatıldı ve tartışmasız olarak İran tarafından desteklendi. Tam fırlatma noktasını öğrenmek için çalışıyoruz" sözlerini kullandı.

Maliki, basın toplantısında yaptığı açıklamada, saldırının Yemen'den yapılmış olmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

Hafta sonu, Suudi Aramco İHA'lar tarafından vurulduktan sonra iki tesisini kapatmak zorunda kaldı. Olay, Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretiminin yaklaşık yarısı kadar (günlük toplam 5,7 milyon varil) petrol üretiminde kesintiye neden oldu. Petrol tesislerinin kapatılması, dünya genelinde petrol fiyatlarındaki artışı tetiklemişti.