Suriye ekonomik savaşı da sürdürüyor

Beş yıla yakın bir süredir yabancı güçlere ve İslamcı cihadçılara karşı savaşan Suriye, ilk purolarını Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’a ihraç etti.

Mustafa K. Erdemol

Yaklaşık beş yıldır emperyal güçlere ve İslamcı cihatçılara karşı savaşan Suriye, karşı karşıya kaldığı tüm engeleme girişimlerine rağmen ekonomik alanda da adımlar atmaya devam ediyor.

Halep başta olmak üzere sanayisi ve ticareti saldırı altında olan, Halep'teki sanayi tesisleri cihatçılar tarafından parça parça Türkiye'ye kaçırılarak satılan Suriye, buna rağmen yurttaşlarına iş alanları açmayı sürdürüyor.

Onca yıkım arasında henüz bu yılın Nisan ayında üretimine başlanmasına rağmen, Suriye'nin ilk yerli purolarının ihracatı gerçekleşti.

SEMBOLİK ANLAMI VAR
Büyük bir saldırı altında olan Suriye'nin savaşın başlamasından bu yana kamu çalışanlarına maaş ödemeleri hiç aksamadı. Emperyalizmin mali kurumlarına tek kuruş borcu olmayan ülke, kendi olanaklarıyla hem istihdam yaratmaya hem de ülkeye yabancı para girişini güvence altına almaya çaba gösteriyor.

Bu nedenle puro üretimine başlanması ve kısa sürede ihraç edilmesi, sıradan gibi görülse de ülkedeki ekonomik yaşamın sürdüğünün de göstergesi olması açısından büyük önem taşıyor.

Suriye Tütün Genel Kurumu, Suriye'nin ilk yerli puro ihracatını Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’a yaptığını duyurdu. Amaçlarının çok sayıda insan gücünü üretime katmak olduğunu belirten kurumun Genel Müdürü Nadir Abdullah, talebin iyi olmasının müessesenin üzerinde çalıştıkları üretimi artırma konusunda kendilerini cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Kurum cari yılda 2.473 mevsimlik işçi atamasına ek olarak 1.917 geçici sözleşmeyi yeniledi. Tütün Genel Müessesesi, en iyi Suriye tütününün kullanıldığı purolarının üretimine başlayacağını şubat ayında duyurmuş, Nisan ayında da üretime geçmişti.

Kurum, ekonomik yaptırımlara rağmen ürettiği puroları dünya pazarlarına ihraç etmek için birkaç firmayla da anlaşmış durumda.