Komünist ve işçi partilerinden faşizme karşı zaferin 70. yılında açıklama

Aralarında Almanya, Yunanistan, Suriye ve Türkiye'den partilerin de bulunduğu 45 komünist ve işçi partisi, faşizme karşı zaferin 70. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

Dünyanın dört bir tarafından 45 komünist ve işçi partisi, faşizmin 9 Mayıs 1945 tarihinde yenilmesinin 70. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, faşizmin yenilişinin 70. yılında dünyanın bir kez daha faşizm ve savaş tehdidiyle yüz yüze olduğu vurgulanırken, Büyük Anayurt Savaşı'nda hayatını kaybeden 27 milyon Sovyet yurttaşının ve Kızılordu'nun katkıları hatırlatıldı.

İşte o açıklamanın tamamı:

Nazi faşizmine karşı zaferin 70. yılı

Berlin’in 1945 Mayıs’ında Sovyet askerleri tarafından özgürleştirilmesi, halkların İkinci Dünya Savaşı’nı kazanmasını ve kapitalizm tarafından yaratılan sınıf egemenliği’nin en şiddetli biçimi ve on milyonlarca insanın öldüğü savaşın doğrudan sebebi olan Nazi faşizminin yenilgisini simgeliyor.

9 Mayıs 1945 zaferinin belirleyici rolü, Sovyetler Birliği, Sovyet halkı ve Komünist Parti liderliğindeki Kızıl Ordu tarafından oynandı. İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunu belirleyen büyük savaşlar Doğu Cephesi’nde yaşandı. Zaferin 70. yılını kutlamak, büyük bir fedakârlıkla 27 milyon insanı kaybederek Nazi faşizmi barbarlığına karşı direnen ve savaşan, onun yenilgisine belirleyici katkıyı koyan milyonlarca Sovyet erkeği ve kadınının kahramanlıklarını, cesaretini ve kararlılıklarını hatırlamak ve kutlamaktır. Zaferin 70. yılını kutlamak, tüm dünyadaki hayatını zafere adamış ve zafer için vermiş direnişçilerin ve antifaşist mücadele veren milyonların kahramanlığını, cesareti ve kararlılığını hatırlamak ve methetmektir.

Nazi faşizmi Birinci Dünya Savaşı’nı takip eden sürekli krizle, özellikle de 1929’un büyük buhranıyla ve Ekim Devrimi’nin yansımalarıyla karşılaşan büyük sermayenin kendi egemenliğini dayatmak için kullandığı acımasız bir araçtı. Antikomünizm her zaman Nazi faşizminin belirleyici bir özelliği oldu. Her yerde işçi sınıfı ve halk hareketleri, özellikle de Komünistler, onun ilk kurbanları oldu. Her yerde, Komünistler faşizme direnişin ön cephesindeydi ve özgürlüğün yolunu açan kitlelerin ve silahlı direnişin öncülüğünü yaptı.

Bugün, faşizm tehdidi ve büyük boyuttaki yeni bir savaş tehlikesi gerçek ve bu tehlike artıyor. Yeniden, kapitalizmin düzeltilemez çelişkilerinin sonucu olan daha derin bir kriz sonucunda büyük sermaye krizden; güç kullanarak, acımasız seviyelerde sömürüyü dayatarak ve halkların egemenliğine ve tüm kıtalardaki devletlerin bağımsızlığına saldırarak çıkmaya çalışıyor. Büyük emperyalist güçler dünya çapındaki egemenliklerini askeri araçlarla, saldırgan savaşlarını artarak dayatmaya çalışıyor. Ukrayna ABD ve Avrupa Birliği’nin ve onların silahlı kanatları NATO’nun desteğini alan faşist eylemlerin sonuçlarını yaşıyor. “Komünizme karşı mücadele” adına, revizyonizm ve tarihsel sahtekarlıklarla, utanmaksızın faşizmle Komünizm arasında eşitlik kurarak, faşizmi onarmaya çalışıyorlar.

Bu yüzden, tarihin derslerini hatırlamak, Nazi faşizminin suçlarını hatırlamak, onun sınaf doğasını ve onun yükselişine yol açan suç ortaklarını hatırlamak büyük önem taşıyor. İkinci Dünya Savaşı trajedisi unutulmamalı ki, başka bir felaket engellenebilsin.

Aşağıda imzası bulunan Komünist ve İşçi Partileri işçileri ve tüm dünya halklarını özgürleşme mücadelelerini güçlendirmeye, Nazi faşizmine karşı zaferin 70. Yılı kutlamalarını, kökleri kapitalizmde olan ve insanlığa, demokrasiye, toplumsal ilerlemeye ve sosyalizme düşman faşizme karşı, birliğin ve barış mücadelesinin güçlü bir ifadesi haline getirmeye çağırıyor.

Almanya Komünist Partisi
Arjantin Komünist Partisi
Arnavutluk Komünist Partisi
Avustralya Komünist Partisi
Belçika Emek Partisi
Bohemya ve Moravya Komünist Partisi
Britanya Komünist Partisi
Britanya Yeni Komünist Partisi
Cezayir Demokrasi ve Sosyalizm Partisi
Danimarka Komünist Partisi
Güney Afrika Komünist Partisi
Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi
Hindistan Komünist Partisi
Hindistan Komünist Partisi (Marksist)
Hollanda Yeni Komünist Partisi
Irak Komünist Partisi
İran Tudeh Partisi
İrlanda Komünist Partisi
İspanya Halkları Komünist Partisi
İspanya Komünist Partisi
İsviçre Komünist Partisi
Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs
İtalyan Komünistleri Partisi
Kanada Komünist Partisi
Katalonya Komünist Partisi, İspanya
Komünist Parti, Türkiye
Lübnan Komünist Partisi
Lüksemburg Komünist Partisi
Macaristan İşçi Partisi
Malta Komünist Partisi
Meksika Komünist Partisi
Peru Komünist Partisi
Portekiz Komünist Partisi
Rusya Federasyonu Komünist Partisi
Sırbistan Komünist Partisi
Slovakya Komünist Partisi
Suriye Komünist Partisi
Suriye Komünist Partisi (Birleşik)
Svaziland Komünist Partisi
Şili Komünist Partisi
Uruguay Komünist Partisi
Venezuela Komünist Partisi
Vietnam Komünist Partisi
Yugoslavya Yeni Komünist Partisi
Yunanistan Komünist Partisi