Erdoğan, 'eski arkadaşını' sınır dışı etti: Libya ve Suriye'de hâlâ dostlar

9 Nisan'da gözaltına alınan İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande sınır dışı edildi. Oysa Del Grande, Libya ve Suriye'de, tıpkı AKP hükümeti gibi "özgürlük savaşçılarını" destekliyor.

Dış Haberler

Türkiye'de 9 Nisan'da gözaltına alınmasının ardından Muğla Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, bu sabah sınır dışı edildi.

Havaalanında İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, ailesi, yakınları ve gazeteciler tarafından karşılanan Del Grande bir açıklama yaptı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Del Grande, sağlık durumunun iyi olduğunu, gözaltında geçirdiği iki hafta boyunca kendisine saygılı davranıldığını, herhangi bir şiddete maruz kalmadığını söyledi.

"Dost bir ülkede işini yapmakta olan bir gazeteci 14 gün boyunca özgürlüğünden mahrum edildi" diyen İtalyan gazeteci, kendisi için çaba gösteren İtalyan ve Türk makamlarına ise teşekkür etti.

Del Grande, gözaltı nedenini hâlâ bilmediğini de sözlerine ekledi.

Gazetecilerin, Del Grande'nin "şantaj" amacıyla mı gözaltında tutulduğunu sorması üzerine İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, "Saçmalamayın... Her şey onların (Türkiye'nin) prosedürlerine uygun olarak ilerledi" dedi

Del Grande, Suriye savaşı ve Irak Şam İslam Devleti'nin ortaya çıkışı üzerine bir kitap yazmak için bölgede araştırma yapıyordu.

7 Nisan'da Türkiye'ye giden Del Grande 9 Nisan'da Hatay'da gözaltına alınmış, ardından da Muğla'daki Geri Gönderme Merkezi'ne götürülmüştü.

48 saat içinde sınır dışı edilmesi beklenirken Del Grande, hakkında resmi bir suçlama ya da kendisine ve avukatına iletilen idari gözetim kararı olmaksızın Geri Gönderme Merkezi'nde iki haftaya yakın bir süre tecritte tutulmuştu.

ERDOĞAN İLE DEL GRANDE'NİN 'DOSTLUK' İLİŞKİSİ

Del Grande, Türkiye tarafından nedeni belli olmadığı halde gözaltına alınsa da, gazetecinin Suriye'deki faaliyetleri ve ilişkilerinin Ankara'nın bilgisinin dışında olması mümkün görünmüyor.

soL'a bilgi veren İtalya'daki kaynaklar, Del Grande'nin gözaltı gerekçesi olarak "basın kartı olmaması"nın dile getirildiğini belirtiyorlar.

Ancak daha önemlisi, Del Grande'nin Libya ve Suriye krizlerinde aldığı tutum. Suriye'de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları için "cesur devrimciler" diyen İtalyan gazeteci, Irak-Şam İslâm Devleti'ni (IŞİD) de "Esad'ın kurduğunu" iddia ediyor.

"Suriye devrimi ve IŞİD'in yükselişi" temalı kitabı için "crowdfunding" yöntemiyle 50 bin avroya yakın para toplayan Del Grande, "insani yardım" çevrelerinde de tanınan bir isim.


Del Grande (ortada) ÖSO'cularla

2011 yılında NATO'nun Libya'yı bombalamasını selamlayan Del Grande, NATO'nun "Bingazi'yi Kaddafi'den kurtardığınu" söylemiş ve El Kaide bağlantılı militanları "Kaddafi karşıtı cesur özgürlük savaşçıları" olarak nitelendirmişti.

Suriye'ye 5 kez giden ve buradaki cihatçıları "partizan" olarak nitelendiren Del Grande, İtalyan radyosunda El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ne de övgüler düzmüştü.

Aynı programda Del Grande, bir sığınaktan üzeri kan içinde çıkan bir "partizanın", düşmanlarının kafasını kestiğini de anlatmıştı.


KAYNAKLAR:

https://www.produzionidalbasso.com/project/un-partigiano-mi-disse/

http://contropiano.org/news/internazionale-news/2017/04/22/gabriele-del-...

https://www.youtube.com/watch?v=Ocn2e68dQo4