Cihatçılar İdlib anlaşmasına uyacak mı?

İdlib’deki cihatçıların ana gövdesini oluşturan Tahrir’uş Şam’ın Rusya ile Türkiye arasında varılan İdlib anlaşmasına uyup uymayacağını ‘birkaç gün içinde’ açıklayacağı belirtildi. Anlaşmaya uymayacağını açıklayan Hurras ed-Din'in ardından ÖSO bünyesindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi de 'silahlarından ve topraklarından' vazgeçmeyeceği açıklaması yaptı.

Dış Haberler

Suriye’nin İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölge kurulması için Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya bölgedeki cihatçı grupların uyup uymayacağı belirsizliğini koruyor.

Reuters’ın haberine göre bölgedeki cihatçı gruplardan en genişi olan Heyet Tahrir’uş Şam, İdlib anlaşmasıyla ilgili tutumunu birkaç gün içinde resmi olarak açıklayacak.

El Kaide bağlantılı El Nusra cephesinin de içinde bulunduğu Heyet Tahrir’uş Şam’ın basın sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, İdlib’de silahsızlandırılmış bölge anlaşmasına uyup uymayacaklarını birkaç gün içinde duyuracaklarını söyledi.

Suriye ordusunun cihatçıların elinde kalan son Suriye toprağı olan İdlib’e başlatacağı operasyonu durduran Rusya-Türkiye anlaşmasına göre, 15 Ekim’e kadar İdlib’de içinde Tahrir’uş Şam’ın da bulunduğu “radikal grupların” silahsızlandırılmış bölgeden tahliye edilmesi gerekiyor.

İdlib’deki cihatçı gruplardan “Hurras ed-Din” (Dinin Koruyucuları) adlı grup, anlaşmaya uymayacağını ve askeri operasyonlarına devam edeceğini açıklamıştı.

Türkiye’nin desteklediği ÖSO bünyesindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi ise, İdlib anlaşmasıyla ilgili “Türkiye’nin çabalarına destek verdiklerini” ancak silahlarından ve kontrol altında tuttukları topraklardan vazgeçmeyecekleri açıklamasında bulundu. Açıklamada “Rusya ve İran gaddarlığına karşı halkımızı korumak için hazır ve uyanık kalacağız. Parmaklarımız tetikte kalacak. Ne silahlarımızdan, ne topraklarımızdan ne de devrimimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.