Alman siyaseti Federal Ordu'nun önünü açmak istiyor

Almanya'da Federal Ordu'nun yetkilerinin genişletilmesi ve iç güvenlikte de kullanılmasının önünü açacak düzenlemeler tartışılıyor.

Dış Haberler

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Birlik Partisi CDU'nun Grup Başkanvekili Björn Thümler, Neue Presse gazetesininin kendisiyle yaptığı röportajda Federal Ordu'da reform yapılmasını isteyerek, ordunun iç hizmette kullanılmasınının önündeki yasal engellerin kaldırılmasını ve zorunlu askerlik hizmetine geri dönülmesini talep etti.

'ORDU TOPLUMU YANSITMALI'
Neue Presse'den Dirk Altwig'in sorularını yanıtlayan Thümler, Paris'deki terör saldırısından sonra sorunun NATO gündemine alınımasını öne sürerek, Almanya'da askerlik hizmetinin tekrardan zorunlu hale getirilmesi gerektiğini, bu konudaki tüm yasal engellerin kaldırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

''Federal Ordu toplumumuzun bir yansıması olmalıdır. Yalnızca erkekler değil, kadınlar da askerli hizmeti görmelidir'' diye konuşan sağ politikacı, etnik kökeni Alman olmayıp, Almanya yurttaşı olanları da orduda görev yapmalarını istedi. Bunun ''uyumun gereği'' olduğunu iddia etti. 

'POLİS GÜCÜMÜZ SINIRLI'
Daha önce iki kez İçişleri Bakanlığı yapmış, şimdi ekonomiden sorumlu devlet bakanı olan Wolfgang Schäuble ülkenin ikinci devlet kanalı olan ZDF'e bugün verdiği demeçte Federal Ordu'nun iç hizmette kullanılabileceğinin sinyallerini verdi: ''Paris'deki gibi üç dört yerde terör saldırısı biz de olursa şayet, bu durumda polis gücümüzün sınırlarını tartışmak zorunda kalcağız'' diye konuştu.

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, Schäuble'yi eleştirerek, ''geçmişe dönme'' uyarısında bulundu.

Sol Parti'den Jan Korte ise Schäuble'nin 90'lı yıllardan beri Federal Ordu'yu iç hizmette kullanma çabasına dikkat çekerek, onu ''uygun fırsatı kollamak''la suçladı.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise Federal Ordu'nun iç hizmette kullanılmasının  ''şu aşamada ihtiyaç olmadığı''nı açıkladı.

Başbakan Angela Merkel ise konu hakkındaki sessizliğini korumayı sürdürüyor.

VİCDANİ REDİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA SİNYALLERİ
Temmuz 1956'dan beri yürürlükte olup, ''erkek Alman yurttaşı''nın askerlik görevinin zorunlu olduğunu kayıt altına alan yasa, 2011'de yapılan kısmi değişiklik ile, ''acil savunma durumu kaydı'' hariç, zorunlu olmaktan çıkartılmıştı. 

Federal Ordu iç tüzüğünde 1990'da yapılan değişiklik ile bugüne dek yalnızca ülke savunması amaçlı konumlandırılan ordu, ''insani yardım'' adı altında yurt dışına açıldı.

Bugün Federal Ordu'nun 7 bin civarı elemanı birçpo ülkede konuşlandırılmış durumda. Bu ülkeler arasında Afganistan, Sudan, Lübnan, Etyopya, Kosova, Liberya, Gürcistan ve Türkiye sayılabilir.

Federal Ordu'nun ülke içinde kullanılmasına ilişkin 17 Ağustos 2012'de Federal Anayasa Mahkemesi'nde görülen davada, ''çok özel ve çok acil durum ve koşullar altında'' ordu ülke içinde de güvenlik amaçlı görevlendirlebileceği kararı çıkmıştı. 

Güvenlik kaygılarını gerekçe gösterek, toplumu militarize etme politikasında Paris merkezli terör saldırısından sonra Almanya'da da önemli adımlar atılmaya başlandı. Konunun uzmanları çok özel koşullarda gündeme gelmiş vicdani red kavramının bu sorgulamadan nasibini alacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar.