Umre Doğan’ı kurtarmadı

“Umre açılımıyla” hükümete uzlaşma sinyali gönderen Doğan Grubu’na hükümetten gelen yanıt çok sert oldu. Hükümet bu son adımında ısrarcı olursa, Doğan Grubu tarihe karışacak.

Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Holding’e toplam 3 milyar 755 milyon TL’lik yeni ceza kesti.

Şubat ayında kesilen 826 milyon TL’lik cezayla birlikte toplam ceza miktarı 4 milyar 581 milyon TL’ye ulaşırken, Doğan Grubu’nun bu cezayı ödemek için tüm varlıklarını satması gerekiyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük cezası
Doğan Grubu bünyesinde incelemelerini sürdüren Maliye denetmenleri 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ait incelemeleri sonucunda Doğan Yayın Holding’e 1,88 milyar TL vergi aslı, 1,88 milyar TL vergi zıyaı cezası olmak üzere toplam 3 milyar 755 milyon TL ceza kesti.

Maliye Bakanlığı yılın ilk aylarında yine Doğan Yayın Holding’e 2006’daki Doğan TV hisselerinin yüzde 25’nini 375 milyon Euro’ya satışını 2007’de yapmış gösterip vergi kaçırdığı gerekçesiyle 826 milyon lira ceza kesmişti.

Gruba kesilen bu cezaya karşılık Maliye, Doğan Grubu’nun varlıklarının önemli bir kısmına tedbir koymuştu.

İkisi birlikte toplam 4 milyar 581 milyon liraya ulaşan vergi cezaları, Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi cezası olarak kayda geçmiş durumda. Vergi denetmenlerinin yapacakları 2008 yılına ilişkin incelemeler sonucunda yeni ceza kesmeleri durumunda bu rakam daha da artabilir.

Tüm varlığı yetmiyor
Doğan Grubu’na ait tüm şirket, gayrimenkul, vb. satılması durumunda bile cezanın ödenmesi zor görünüyor. Gruba ait Doğan Yayın Holding, Doğan Holding, Hürriyet, POAŞ, Hilton ve diğer şirketlerin piyasa değerlerinin mevcut toplamı bile cezanın altında kalıyor. Kaldı ki, ceza haberinin ardından bu şirketlerin borsa değerleri hızla düşüşe geçmiş durumda.

Umre işe yaramadı
Doğan Grubu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve gazetenin ağır topu Ahmet Hakan’ın Umre ziyaretiyle, hükümete son dönemdeki en kapsamlı uzlaşma sinyallerinden birini yollamıştı. Ancak hükümet bu mesajı şiddetle reddettiğinin ceza kararıyla bildirmiş oldu.

Ceza infaz edilecek mi?
Kesilen vergi cezasının büyüklüğü korkutucu olmakla birlikte, tahsil edilip edilmeyeceği merak ediliyor.

Şubat ayında kesilen 826 milyon TL’lik ceza, hükümet-Doğan uzlaşmasının ardından gündemden düşmüştü. Başbakan Erdoğan’ın “Maliye denetmenleri önce bana söyledi” dediği ceza, o günden bu yana gündeme gelmedi.

Hükümetin bu cezayı bir şantaj aracı olarak mı, yoksa Aydın Doğan’ı “bitirecek” bir hamle olarak mı kullanacağı ise henüz bilinmiyor.
soL (Haber Merkezi)