'Türkiye'yi küstürmeyelim'

Türkiye'nin Ortadoğu ve Akdeniz için önemine işaret eden Fransız senatörler, "köprüyü geçene kadar" yumuşak üslup uyarısı yaptılar.

soL (HABER MERKEZİ) Fransa'da iki senatör, Fransa'nın AB dönem başkanlığında Türkiye-Fransa ilişkilerinin nasıl olması gerektiği üzerine bir rapor hazırladılar. Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret eden Robert del Picchia ve Hubert Haenel, ziyaretten edindikleri izlenimlere dayalı olarak mevcut Fransız hükümetine üslup uyarısında bulundular.

"Türkiye, NATO ve Akdeniz için kritik"
Raporda Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından Türkiye'nin NATO ve özellikle de Akdeniz ülkeleri açısından öneminin arttığı belirtiliyor. Avrupa Birliği'nin böylesi önemli bir ülkeyi tümüyle devre dışı bırakarak küstürmesinin yanlış olacağı vurgulanıyor ve Fransa'nın dönem başkanlığı süresince daha dikkatli politikalar izlenmesi gerektiği söyleniyor. Ayrıca, "Türkiye'nin AB üyeliğine en büyük engel olarak görünmemiz, sadece Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan herkesin arkamıza saklanmasına yarar'' sözlerine yer veriliyor.

Hele bir reformları gerçekleştirsinler...
"Türkiye'nin üyeliğinin tartışılması için henüz vakit var" denilen raporda, Türkiye'nin AB uyum reformlarını gerçekleştirmesine yoğunlaşılması gerektiği vurgulanıyor. Tam üyelik müzakerelerinin "Türkiye'nin modernleşmesi ve Avrupa'ya yakınlaşması için eşsiz bir fırsat olduğu" belirtiliyor.

Raporda yer alan "Müzakerelerin sonunda üye olmasa bile, Türkiye gibi bir ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı önemlidir" sözleri ise dikkat çekiyor. Ayrıca, "Türkiye'nin bölgede oynadığı model rolünün ihmal edilemeyeceği" söylenerek AB dönem başkanlığı süresince Fransız politikacılarına gereksiz yere sert politikalara başvurmamaları, olumlu bir tavır takınmaları öğütleniyor.

Tatlı dille bağımlılaştıralım
Rapor, müzakere sürecinde yapılan reformlarla Türkiye'nin AB'nin işini kolaylaştıracak bir forma büründürülmesinin amaçlandığını açıkça ortaya koyuyor. Gerek Fransa gerek diğer AB ülkelerinde, Sarkozy'nin yürüttüğü tarzda açıktan açığa Türkiye karşıtı politikalar bu raporda olduğu gibi sıkça eleştiriliyor üyelik vaadi ile uzatılan bir müzakere sürecinde Türkiye'nin yapılabildiği ölçüde bağımlılaştırılmasının önemine dikkat çekiliyor.