Türkiye Kafkaslardaki rolüne ısınıyor

Türkiye - Ermenistan ilişkilerindeki gelişmelerde ABD ve Rusya’nın desteğine dikkat çekilerek, “Türkiye’nin, bölgede istikrar, refah ve işbirliği ortamı sağlanmada rol almaya hazırlandığı” belirtildi.

Merkezi Brüksel’de bulunan düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu (UKG) tarafından yapılan değerlendirmede, Türkiye – Ermenistan ilişkilerindeki gelişmelerin ABD ve Rusya tarafından desteklendiğine işaret edildi. Ayrıca, “AKP hükümetinin attığı adımlar sayesinde, Türkiye’nin Kafkaslardaki komşularında ‘istikrar, refah ve işbirliği ortamı’ sağlanmasında rol üstlenebileceğini gösterme fırsatı yakalayacağı” belirtildi.

Değerlendirmede, “son süreç sayesinde AKP’nin bir süredir kaybetmeye yüz tutuğu ‘reformcu’ imajını geri kazanırken, Türkiye’nin ‘bölgesel barışa katkı yapan’ ve ‘AB ile işbirliğini ciddiye alan bir ülke’ olduğunu ortaya koyabileceği” de ifade edildi.

Ermenistan ve Türkiye arasında imzalanan protokollerin iki ülke açısından somut sonuçlarının ötesinde, ABD, AB ve Rusya açısından önem taşıdığına değinilen metinde, sürecin Türkiye açısından bölgede emperyalizmin çıkarlarıyla uyumlu rol üstlenmek anlamına geldiği, açık bir biçimde ortaya konmakta.

Süreç sayesinde Ermenistan’ın “kuşatılma duygusundan kurtularak, batıya, Avrupa’ya açılan ticari ve psikolojik bir kapı aralayacağı” ifade edilirken, halen Rusya’nın etki alanındaki Ermenistan’ın ABD ve AB’nin müdahalesine daha açık hale geldiği belirtilmekte.

“ABD ve Rusya ayrı ayrı aynı hedefe yöneldi”
Dağlık Karabağ sorununun çözülmesinde ABD ve Rusya’nın ayrı ayrı aynı hedefe yönlendikleri belirtilen değerlendirmede, her iki tarafın da Ermenistan’a gerekirse Dağlık Karabağ’dan çekilmesi yönünde baskı yaptığı ifade ediliyor. Böyle bir adımın sonuçlarının sadece Azerbaycan ile sınırlı olmadığı, Ermenistan ile ilişkilerini yeniden düzenlemeye çalışan Türkiye’nin de elinin böylece rahatlayacağı vurgulanıyor.
(soL - Haber Merkezi)