Şimdi 'baskılara direnen özgür gazeteci' mi oldu?

Sabah gazetesinden istifası AKP baskısıyla ilişkilendirilen ve &quotonurlu bir hareket&quot olarak değerlendirilen Ergun Babahan için &quotAKP baskısından rahatsız oldu&quot değerlendirmesini yapmak uzak görünüyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'ye yakınlığı bilinen Sabah gazetesinin genel yayın y&oumlnetmenliği g&oumlrevinden istifa eden Ergun Babahan &quotgazetenin mağduru&quot rol&uumlne b&uumlr&uumln&uumlrken, yılbaşından hemen &oumlncesine kadar o g&oumlrevde nasıl kaldığı ve AKP ile ilişkileri ise sorgulanmıyor.
&nbsp
&Ccedilalık grubunun elinde olan Sabah gazetesinin genel yayın y&oumlnetmeni ve k&oumlşe yazarı Babahan 2008'in son g&uumln&uuml gazetedeki bu g&oumlrevlerinden istifa etmiş, ani bir şekilde gelen istifasının ardından Babahan, istifa s&uumlrecinin yavaş yavaş geliştiğini s&oumlylemişti. Babahan daha &oumlnce 2005'in son g&uumln&uumlnde, yine 31 Aralık'ta&nbsp Sabah gazetesindeki genel yayın y&oumlnetmenliğini bırakmış yerine Fatih Altaylı getirilmişti. Sabah'ın TMSF'nin eline ge&ccedilmesinin ardından Altaylı bu g&oumlrevden istifa ederken, 21 Nisan 2007'de Babahan tekrar gazetedeki eski g&oumlrevine geri d&oumlnm&uumlşt&uuml.
&nbsp
Sabah'ın genel yayın y&oumlnetmeni Babahan'ın gazeteden istifa nedeninin gazete y&oumlnetiminde kendisinden onaysız yapılan oynamalar olduğu ifade edilirken, Babahan konuyla detaylı bir a&ccedilıklama yapmadı. Babahan'ın, son d&oumlnemde Rıdvan Memi &uumlzerinden gazeteye yapılan atamalardan rahatsızlık duyduğunu y&oumlnetime ifade ettiği ve Sabah'ta kendi kadrosunun g&uumlnden g&uumlne daraldığı belirtiliyordu. Babahan'ın &Ccedilalık'ın Y&oumlnetim Kurulu Yayın Danışmanlığı'na getirdiği Ahmet Tezcan olmak &uumlzere son zamanlarda bir&ccedilok y&oumlneticiyle karşı karşıya geldiği kaydediliyordu.
&nbsp
Babahan'ın g&oumlrevinden istifası zaman zaman &quotAKP baskısına artık dayanamadı&quot, &quotonurlu bir davranış sergiledi&quot gibi s&oumlylemlerle karşılanırken, Babahan'ın &quother devrin adamı&quot olması ve Sabah'ın değişen her y&oumlnetimiyle ilişkilerini nasıl bir dengede y&uumlr&uumltt&uumlğ&uuml dikkate alınmıyor. Bug&uumln AKP'nin &Ccedilalık grubu &uumlzerinden gazete &uumlzerinde baskı kurması &uumlzerinden istifa etmek durumuna geldiği ifade edilen Babahan, son g&uumlnlere kadar yazdığı yazılarla &quotAKP'nin basın s&oumlzc&uumls&uuml&quot tanımlamasıyla eleştiriliyordu.
&nbsp
Babahan'ın y&uumlk&uuml ağır!
Diğer taraftan Sabah gazetesinin bağlı bulunduğu medya grubunda Cumhurbaşkanı Abdullah G&uumll'&uumln de &oumlnemli etkisi bulunurken, bu durum Babahan'ın eşiyle birlikte &Ccedilankaya'ya yemeğe davet edilen beş gazeteci arasında olmasında da etkisini g&oumlstermişti. Babahan'ın son zamanlarda, haberlere kimi zaman G&uumll'&uumln kimi zaman ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın m&uumldahale etmesi nedeniyle arada kaldığı da medya kulislerinde konuşulanlar arasında. Babahan'ın istifaya g&oumlt&uumlren nedenler arasında, gazetedeki G&uumll ve Erdoğan ağırlığının yanında, son d&oumlnemde Zaman gazetesinden yapılan transferlerle bunlara Fethullah G&uumllen ağırlığınında eklenmesi, Babahan'ın herkesi birden idare etme noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaya başlaması da sayılıyor.
&nbsp
Babahan'dan konuyla ilgili hen&uumlz detaylı bir a&ccedilıklama gelmezken, kendisinin başka yayın organları g&oumlr&uumlş&uumlmelerinin s&uumlrd&uumlğ&uuml, Sabah'ın genel yayın y&oumlnetmenliğine de Mehmet Barlas'ın getireleceği ifade ediliyor.