'Piyasaya karşı barikat'

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş'tan Ergenekon değerlendirmeleri.

soL(HABER MERKEZİ) ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, darbeler ve şeriata karşı olmanın sol açısından tartışılamayacak bir tutum olduğunu belirttikten sonra, bugün ve yakın gelecekteki en önemli görevlerden birisini AKP tarafından temsil edilen muhafazakar liberal piyasacı politikalara karşı barikat oluşturmak biçiminde tarif etti.

Generallerin Türkiye'de ilk kez yargılanmasını önemli bulan Taş, "iktidarın darbe tehlikesine karşı mücadele etmediği"ni de ekledi. Taş, "Kenan Evren ve Şemdinli davası sanıklarının hâlâ dışarıda oldukları"nı hatırlattı.

soL'un sorularını yanıtlayan Alper Taş, ilk AKP hükümeti döneminde de aynı kişilerin görevde olduğuna ve faaliyetlerini sürdürdüğüne değinerek, o dönem hiç kimseyle hesaplaşmaya girilmediğine vurgu yaptı. Bugün Genelkurmay'ın, halk nezdindeki meşruiyeti için, kendi dışındaki bir komuta düzeneğine müdahale etmek istediğini söyleyen Taş, "operasyon TSK ve iktidar arasında mutabakata dayalı bir tasfiye süreci olarak gelişiyor" dedi.

Alper Taş "Türkiye demokratikleşiyor", "Türkiye militarizmle, darbecilerle hesaplaşıyor" demenin çok büyük beklenti yaratmak olacağını ifade ettikten sonra AKP'nin kapatılma davasının ve Ergenekon Operasyonu'nun şu an süren iktidar ve hegemonya kavgasının araçları durumuna geldiğine dikkat çekerek "bu davaların hukuki boyutundan çok siyasi boyutu, siyasi kavga boyutu tartışılıyor. Bu anlamda ciddi bir kavga var. Bunu mutlaka görmek gerekiyor" dedi.

Solun durumu
Operasyonla ilgili soldaki değişik yaklaşımlara ilişkin sorumuzu yanıtlarken solun eskiden beri darbelerden muzdarip olduğunu hatırlatan Alper Taş darbelerin sonucunda gündelik ve siyasal yaşamın İslamcılaştığına da dikkat çekti. Taş'a göre solun gericiliğe ve darbelere karşı olması son derece doğal. Ancak Alper Taş tam da bu noktada solda gözden kaçırılan bir nokta olduğunu söylüyor: "Türkiye'de bugün ne darbe tehlikesi ne de şeriatçı düzen tehlikesi var. Bunun hesaba katılması gerek. Darbeler hep emperyalizmin çıkarları doğrultusunda gerekleştirilmiştir. Bugün asıl tehlike piyasa düzeninin dizginsiz saldırılarıdır."

"Piyasa ekonomisi işsizleştiriyor, sigortasızlaştırıyor, insanlar cinnet geçiriyor, insanlar bunalıma girmiş durumda" diyen Alper Taş, solun görevinin, AKP kapatılsa da kapatılmasa da, AKP ile temsil edilen, gelişen ve güçlenen liberal muhafazakar güce karşı mücadele etmek ve barikatı neoliberal politikalara karşı kurmak olduğunu dile getirdi.