Ömer Dinçer: 'Üniversitelilerin iş beklentisini anlamak mümkün değil'

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Balıkesir Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreninde konuştu. Dinçer öğrencilere 'Üniversiteden her mezun olanın devlet tarafından istihdam edileceği anlayışını anlamak mümkün değil' diye seslendi.

Balıkesir Üniversitesi'nin akademik yıl açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer , “Üniversiteden mezun olduğu halde istihdam edilmesi konusunda sorun çıkan gençler üzerinden yanlış siyaset yapılıyor” dedi. Üniversite mezunlarına "bizden iş beklemeyin" mesajı verdi.

Bakan Dinçer yaptığı konuşmada, yeni açılan üniversiteler sayesinde üniversitelerdeki öğrenci sayısının yüzde 129 arttığını kaydetti. Bakan Dinçer öğretim elemanları sayısındaki artışı ise yüzde 56 olarak açıkladı. Bu durumun her üniversite mezununun kamuda iş bulmasının önünde engel olduğunu ileri süren Dinçer şöyle konuştu:

“Özellikle son yıllarda üniversiteden mezun olan öğrencilerin iş, istihdam ve belki de Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak çalıştırılmaları gerektiği konularında spekülasyonlar ve tartışmalar yapıldı. Üniversiteden mezun olduğu halde istihdam edilmesi konusunda sorun çıkan gençler üzerinden yanlış siyaset yapılıyor. Üniversitede okumak, sadece ve sadece istihdam edilmek için yeterli değildir. Artık üniversite mezunu olmak bile istihdam edilebilmek, tek başına ayakta kalmak, iş dünyasında rekabet gücü bulmak için yeterli bulunmuyor.”

Dinçer, Türkiye 'nin mevcut çağ nüfusunun yüzde 35'inin üniversitelerde okuduğunu söyleyerek, “Türkiye'de her ile üniversite açmanın eleştiriliyor olmasını anlamak mümkün değil. Üniversiteden her mezun olanın devlet tarafından istihdam edileceği fikrine dayalı bir anlayışı takip etmeyi de anlamak mümkün değildir. Bütün nüfusunun yüzde 5'i üniversite mezunu olan yüzde 78'i lise mezunu olan toplumda uzman sayısının ne olduğunu tahmin edebilir misiniz?” dedi.

(soL-Haber Merkezi)