Nükleer ihalesi için Kore’ye davet

Başbakan Erdoğan, Sinop’ta yapılacak nükleer santralin ihalesine katılması için Güney Korelilere çağrıda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, Güney Kore Başbakanı Han Seung Soo ile görüştü. Erdoğan, Güney Kore'yi Türkiye'de nükleer enerji alanında yatırım yapmaya davet etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bunu artırmak istediklerini belirterek "Bundan sonra istiyoruz ki serbest ticaret anlaşmasını süratle bitirelim. Bunun çalışmaları başladı bunu kısa zamanda bitirelim istiyoruz. Karma ekonomik komisyon toplantısı 1999'dan bu yana toplanmamış. Bunu 2009'da bir araya getirerek suretiyle yeni bir süreci süratle başlatmak istiyoruz" dedi.

Güney Kore'yi nükleer alanında Türkiye'de yatırım yapmaya davet eden Erdoğan, "Önümüzde bildiğiniz gibi Mersin Akkuyu'dan sonra şimdi Sinop'ta nükleer enerjiyle ilgili hazırlığımız var. Bu ihalede bizler Kore'nin de müracaatını ve Kore'nin de burada güçlü olarak bir aktör olmasını isteriz" şeklinde konuştu.

Kore'li bir gazetecinin aynı konuyla ilgili Erdoğan'a bir soru yöneltmesi üzerine Erdoğan, Mersin Akkuyu ile ilgili ihalenin yapıldığını ve ihalede Rusya Federasyonu ile Türk konsorsiyumunun aldığını anımsattı. Erdoğan, söz konusu dosyanın incelenmekte olduğunu belirterek, "Dosyanın değerlendirilmesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından şu anda yapılıyor. Öyle zannediyorum ki, önümüzdeki birkaç hafta içinde neticeye bağlanacak. Bu netice olumlu çıkarsa, bu konsorsiyuma ihalesi verilmiş olacak. Aksi takdirde yenilenmiş olacak. Bu arada ikinci bir nükleer enerji santralıyla ilgili ihale var. Bu da Sinop'ta. İhale hazırlıkları dosya verme noktasında son aşamasına geldi. Şu anda belirlenen süre içinde hazırlıkları yapılıp öyle zannediyorum ki oranın ihalesi 2009'un ilk 3 ayında veya arkadaşların belirlediği bir tarihte o da yapılmış olacak. Burada Kore'yi de görmek istiyoruz" yanıtı verdi.