Mersin E tipinde şüpheli ölüm

Mersin’de geçen yıl kutlanan Newroz kutlamalarında gözaltına alınan 21 yaşındaki Mustafa Elelçi, konulduğu cezaevinde ölü bulundu. Cezaevine girdikten 11 saat sonra yatağında ölü bulunan Elçi’nin ‘ihmal nedeniyle’ öldüğünden kuşku duyuluyor.

soL (HABER MERKEZİ) Geçtiğimiz yıl Newroz bayramında çıkan olayların ardından gözaltına alınan ve 'Yasadışı örgüt propagandası' yapmak suçundan hapis cezası alan 21 yaşındaki Mustafa Elelçi yaşamını yitirdi. 10 ay hapis cezasına çarptırılan Elelçi, 18 Mayıs günü konduğu Mersin E Tipi Cezaevinde 11 saat sonra ölü bulundu.

Mustafa Elelçi'nin ölümünün ardından Ellçi'nin ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu. Oğullarının sara hastası olduğunu ve her gün kullanması gereken ilaçlarının da cezaevine alınmadığını belirten ailesi, Elelçi'nin kriz sonucu öldüğünü ifade etti. Otopsi raporunda ''vücudunda herhangi darp, delici ve ateşli silah izi'' bulanmayan Mustafa Elelçi'nin Adana Adli Tıp Kurumu'nca araştırılırken, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili idari ve adli soruşturma açtı.

'Yasa dışı örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Mustafa Elelçi geçen ay görülen karar duruşmasında 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bunun ardından Ayten Elelçi, Mersin Cumhuriyet Savcılığı, İHD ve Akdeniz İlçe Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu'na başvuruda bulundu. Ayten Elelçi'nin, oğlunun hastalığı nedeniyle cezasının ertelenmesini ya da para cezasına dönüştürülmesi için yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı.

18 Mayıs günü evinden alınarak cezaevine gönderilen Mustafa Elelçi'nin ilaçları doktor raporu olmadan almayız denerek cezaevine sokulmadı. Elelçi'nin abisi Abdulkadir Elelçi, kardeşinin evden alınacağı zaman, güvenlik güçlerine uyarıda bulunarak ilacını içirmek istediğini fakat buna izin verilmediğini söyledi. Anne Ayten Elelçi, Dikkat edilmesi gerektiğini söyledik ama onlar oğlumu ölüme terk ettiler. Benim oğlumu onlar katletti. Onlar benim içimi yaktılar" dedi. Bu olayın peşini bırakmayacaklarını ifade eden Abdulkadir Elelçi, ''Kardeşim sabaha karşı 3'te ölü bulunuyor. Ben aynı gün saat 11.00'de cezaevine giderek adına para yatırdım. O saatte bile bana kardeşimin öldüğü söylenmedi. Ziyaret için içeriye alındığımda ise bir jandarmanın 'başın sağ olsun' demesiyle yıkıldım" diyerek tepkisini gösterdi.