Koray Aydın başkanlığa oynuyor

MHP'de Koray Aydın'ın etrafında toplanan muhalifler, yeter sayıda imza toplayarak olağanüstü kongre için başvuruda bulundular. Koray Aydın'ın bu girişimi MHP'de tepkilere neden oldu.

soL (HABER MERKEZİ) MHP'li bazı delegeler, olağanüstü büyük kongre için parti genel merkezine başvuruda bulundu. Bu başvurudan birkaç saat önce eski Bakan Koray Aydın bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında, 255 delegenin imzası ile olağanüstü büyük kongre için başvuruda bulunacaklarını söyleyen Aydın, "MHP'de bizim yürüttüğümüz faaliyet bir muhalefet hareketi değildir. MHP bir türlü iktidar rotasına giremeyen, iktidarı arzulamayan bir parti haline dönüşmüştür. Demokratik hakkımızı sağa sola çekmenin bir lüzumu yok" dedi.

Milliyetçiliğin, demokrasinin ikiz kardeşi olduğunu iddia eden Aydın, "Büyük kurultay delegeleri, güçlü şahsiyetleri ve hür iradelerinin gereğini yaparak, MHP'yi olağanüstü kurultaya çağırmışlardır. Gerekli olan delege sayısının üzerinde bir rakama ulaşılmıştır. İlk etapta toplanan 255 delege talebi, bugün genel merkeze tebliğ edilecektir. Siyasi Partiler Kanunu, MHP Tüzüğü ve diğer mevzuat hükümlerine göre olağanüstü kurultayın toplantıya çağrılması için gerekli bütün şartlar yerine getirilmiştir" dedi..

Daha önce çağrı yapmıştı
Geçtiğimiz Nisan ayında düzenlediği bir basın toplantısında, Bahçeli'nin altıncı kez aday olamayacağını söyleyen Aydın, Bahçeli'ye olağanüstü kongre toplaması için çağrıda bulunmuştu. Parti tüzüğünün 43. maddesinde "Aynı kişi ara vermeksizin beş defadan fazla seçilemez" ifadesinin yer aldığını belirten Aydın, Bahçeli'ye "Genel Başkanlık yetkilerinizi kullanarak olağanüstü kurultayı toplantıya çağırınız. Olağanüstü kurultayda tüzüğün 'seçimli olağanüstü kurultay yapılamaz' maddesini de değiştirerek, yeni seçilecek MHP Genel Başkanının önünü dolayısıyla MHP'nin önünü açınız" demişti.

Taraflaşma
Parti içeriside küçük bir ekibin desteğini aldığı söylenen Koray Aydın'ın, Yeniçağ Gazetesi yazarları tarafından da desteklendiği biliniyor. Uzun süredir MHP yönetimine muhalifliği ile bilinen Yeniçağ'ın Koray Aydın'ı desteklemesi, MHP yönetimine yakın bazı yayın organları tarafından eleştiriliyor. MHP'nin yayın organı Ortadoğu Gazetesi, bir süredir Koray Aydın aleyhinde haber ve yorum yazılarına yer veriyor. Yine MHP'ye yakınlığı ile bilinen etikhaber internet sitesi de Koray Aydın'ın seçim döneminde MHP'ye karşı çalıştığını yazdı. Aydın'ın Ankara'da Gökçek'i desteklediğini yazan etikhaber, Yeniçağ Gazetesi'ni MHP düşmanlığı ile suçluyor.

MHP yönetimindeki isimlerin Aydın'a sıcak bakmadığı bilinirken, Aydın'ın bazı il örgütlerinde etkili olabileceği söyleniyor. Ülkü Ocakları kökenli olan ve bir süre de Bakanlık yapan Aydın'ın yine de Bahçeli'nin karşısıda duramayacağı söyleniyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yaptığı dönemde ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılanan Koray Aydın'ın MHP'ye oy kaybettirdiği iddia ediliyor. Parti içinde, bu nedenle Aydın'a tepki duyan bir ekip de var.

Olağanüstü kongre
Önümüzdeki Kasım ayında MHP'de olağan büyük kongre toplanacak. Koray Aydın, kongre için Kasım ayının beklenmesinin doğru olmadığını söyledi. MHP yönetiminin başarısız olduğunu iddia eden Koray Aydın, kongrenin bir an önce toplanmasının MHP'nin yararına olacağını iddia etti.

Altıncı kongre
MHP tüzüğüne göre bir genel başkan, ara vermeksizin beş defadan fazla seçilemiyor. Bu maddenin tüzüğe 1994 yılında konduğunu ve daha sonra da kaldırılmadığını söyleyen Aydın, Bahçeli'nin önümüzdeki kurultayda aday olamayacağını söyledi. Aydın, Bhçeli'nin seçildiği kongrelerin tarihlerini "06 Temmuz 1997 tarihinde ilk defa Genel Başkan seçilen Sayın Devlet Bahçeli 23 Kasım 1997 tarihinde ikinci defa seçilmiştir, 05 Kasım 2000 tarihinde üçüncü defa, 12 Ekim 2003 tarihinde dördüncü defa seçilmiş, 19 Kasım 2006 tarihinde yapılan 8. Olağan Büyük Kurultayda beşinci defa ve son kez seçilmiştir" şeklinde sıraladı.

Koray Aydın kimdir?
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Fakültesi mezunu olan Koray Aydın, Bakanlığı sırasında yaptığı işlemler nedeniyle Yüce Divan'da yargılandı. 24 Şubat 2005 tarihinde başlayan mahkemede savcı, 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak fesat karıştırmak ve haksız mal edinme suçlarından toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istedi. Ayrıca eylemin, görevi kötüye kullanma suçu boyutunu aşıp, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğunu iddiası ile, haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL'nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini de talep etti. 5 Ekim 2007 tarihli karar duruşmasında hakkındaki tüm suçlamaların yersiz orduğu tesbit edilerek beraatine karar verildi.