Katliam ülkenin dört bir yanında protesto edildi

Şırnak'ın Uludere ilçesinde yaşanan katliamın ardından Türkiye'nin birçok kentinde 35 kişinin öldürülmesi protesto edildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde yaşanan katliam ülkenin dört bir yanında protesto edildi.

İstanbul
ANF'nin haberine göre, Taksim Tramvay Durağı’nda saat 19.00’da İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adı altında bir araya gelen siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Galatasaray Meydanı’na yürüdü. ‘’Yeter artık silahlar sussun’’pankartının arkasında toplanan binlerce kişi ‘’Kürdistan faşizme mezar olacak’’,‘’Kaza değil bu bir katliam’’ ve ‘’Katil AKP hesap verecek’’ sloganları attı. Çevredekilerin yoğun desteği ve alkışlarıyla Galatasaray Meydanı’na gelen protestocular burada katledilen 36 yurttaş için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular. İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Barış Uluocak, ‘’İnsanların temel haklarını göz ardı edip herkesi yok edilmesi gereken ‘ayrık otu’ olarak görenlerin politikaları yaşam hakkının yok edilmesine kadar ulaşmıştır’’ dedi.

Nevşehir
Nevşehir Üniversitesi yerleşkesinde toplanan öğrencilere üniversite yönetimi izin vermedi. Bunun üzerine üniversite giriş kapısı önüne toplu yürüyüş yapıp toplanan öğrenciler, slogan atıp pankart açarak protestoda bulundu. Ardından öğrenciler adına basın açıklamasını Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Nedim Öncü okudu.

Basın açıklamasında katliamı kınayan Öncü şöyle dedi: ‘’Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile yaşanan bu vahşet operasyon kazası olarak üstlenilmiştir. Doğu ve Güneydoğuda yaşayan herkes bilir ki yapılan bütün kaçakçılık faaliyetlerinden sınır karakolları haberdardır. Ne hikmettir ki o gece asker bu bilgiden mahrum bırakılmış ve bu katliama kapı aralanmıştır. Bundan daha vahim olanı da ülke sınırları içinde gerçekleşen bu olaydan, devletin uzun bir süre habersizmiş gibi davranması ve hiçbir açıklama yapmamasıdır.

Malatya
Malatya’da Soykan Parkında bir araya gelen yüzlerce kişi, Roboski katliamına öfke kustu. "Kürdistan faşizme mezar olacak, "Katil Erdoğan" sloganları atan kitle, katledilen 35 kişiyi hatırlatan 35 karanfil, siyah bez ve “Ji komkujiya ser kurda re êdî bese” yazılı pankart taşıdı. HDK, BDP, ESP, ÖSP, EDP ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı protesto gösterisinde, BDP Malatya il başkanı Gaffar Bayram, Roboski'deki katliamın Türkiye’nin savaş politikalarından bağımsız olmadığına dikkat çekerek, "Her gün tutuklama her gün işkence her gün katliam dehşetiyle karşı karşıya kalan Kürt halkı yine insanlık tarihine utanç lekesi olarak girecek olan bu katliamı unutmayacaktır. AKP iktidarı Kürt halkına savaşı dayatmaktadır. Genelkurmaylığın “istihbarat aldık” açıklaması da kamuoyunda katliamı gizlemeye dönük bir durumdur" diye konuştu.

Elazığ
Katliam, Elazığ'da da Hozat garajında yapılan basın açıklaması ile kınandı. BDP, KESK, İHD, EMEP ve Gökkuşağı Kültür ve Sanat Derneği'nin düzenlediği protesto gösterisi, oturma eylemiyle sürdü. Ardından BDP İl Binası'nda biraraya gelen Kürtler, katliama öfkelerini dile getirdiler. BDP İl Başkanı Mehmet Kılıçtepe, burada yaptığı açıklamada, resmi ideolojinin devam ettiği sürece Çele, Maraş, Gazi, Sivas, Lice, Dersim ve Şırnak gibi geçmişte yapılan katliamların devam edeceğini vurguladı.

Adana
Çukurova Üniversitesi'nde okuyan devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler Roboski Katliamı’nı ağızlarını bantlayarak, sessiz bir yürüyüşle protesto etti.

Şırnak'ın Uludere (Qılaban) İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü’nde 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliama dikkat çeken devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler üniversitenin R1 Alanı’nda bir araya geldi.

Burada bir fakülteyi dolaşarak, merkez yemekhanenin önüne kadar yürüyen öğrenciler, siyah bez üzerinde katliamı gösteren resimler, maket tabut ve "Katil devlet hesap verecek", "An azadi an azadi", "Berxwedan jiyane" yazılı dövizler taşıdı. Öğrenciler ağızlarını siyah bant takarak, katliamı protesto ettiler.

Merkez yemekhane önünde öğrenciler 5 dakikalık oturuma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sonrası grup tekrar R1 Alanına geçip, ardından dağıldılar.

Karabük
Karabük’te okuyan Kürt ve demokrat öğrenciler Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen katliamı basın açıklamasıyla kınadı.

Öğrenciler yaptıkları açıklamada Roboski’de yapılan katliama sessiz kalmanın insanlık ayıbı olduğunu belirterek ‘’Türk medyasının sesiz kalmasıyla katliama destek vermiştir. AKP hükümeti ve Gülen cemaati Kürdistan’da kök kazıma stratejisi uyguluyor. Katliama insanım diyen herkesin sessini yükseltmesi gerekir’’ dedi.

Bu arada öğrencilerin katliamı protesto açıklamasına Karabük valisi izin verirken, Rektörlüğün izin vermemesi dikkat çekti.

Diyarbakır
Uludere'nin Ortasu (Roboski) Köyü'nde gerçekleştirilen bombardıman sonucu 35 köylünün katledilmesini protesto etmek isteyen üniversite öğrencilerinden gözaltına alınanların sayısı 44'e çıktı. En son gözaltına alınan 14 öğrencinin darp edildiği ve hastaneye götürülerek ayakta tedavilerinin yapılmasından sonra emniyete götürüldüğü bildirildi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü'nde gerçekleştirilen bombardıman sonucu 35 köylünün katledilmesini dersleri boykot ederek protesto eden Dicle Üniversitesi öğrencilerinden gözaltına alınanların sayısı 44'e çıktı. 30 öğrencinin ardından 14 öğrencinin de gözaltına alındığı, gözaltı sırasında darp edilen öğrencilerin Eğitim ve Araştırma Hastanase'ne getirilerek burada ayakta tedavi edildiği ve ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükleri bildirildi. Darp edilerek gözaltına alınan 14 öğrencinin isimleri şöyle: Önder Aslan, Faris Mercan, Mehmet Emin Çelik, Mehmet Reşitağaoğlu, Murat Akyüz, Sefer Tetik, Feyzi Başkurt, Fatih Sipçik, Hüsnü Esvet, Mehmet Yüce, Tekin Çelik, Eser Sevgül, İdris Işık, Ali Özgen.

Daha önce gözaltına alınanların isimleri ise şöyle: Aziz Tektaş, Mahsun Kaya, Metin Adıyaman, Emin Bozkurt, Diri Şoreş, Veysel Kadandır, Faruk Bozan, Savaş Avcı, Baver Mızrak, İlyas Tarım, Sultan Uruk, Serdar Ataman, Gülistan Güçlü, Deniz Özaydınlı, Aşık Vangölü, Ramazan Bakır, Gurbet Yavuz, Hüseyin İzol, Berivan Örenç, Azat Tanışman, Seyhan Çiltepe, Nergiz Akkoç, Hakim Marol, Mehmet Keleş, Veysel Aras, Faruk Uygun, Übeyt Acar, Mesut Aydın, Fatih Öznur ve Cemal Aktaş.