Hizbullah da Ergenekon'a bağlandı

21 Temmuz tarihli Zaman Gazetesi’nde Hizbullah'ı Ergenekon’un yönlendirdiğine dair bir haber yayınlanarak Ergenekon Davası İddianamesi’nde bu konuda somut deliller bulunduğu öne sürüldü.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman Gazetesi Ergenekon'la ilgili iddialarına bir yenisini daha ekledi. Gazete 21 Temmuz günü "Hizbülvahşet'in büyük hamisi Ergenekon çıktı" başlığıyla bir haber yayınlayarak Ergenekon Davası'nın iddianamesinde, Ergenekon'un Hizbullah ile de bağlantılı olduğu ve örgütü yönlendirdiğine dair deliller bulunduğunu öne sürdü.

Haberde "terör ortamına yön verebilmek için 'naylon terör grupları' oluşturulmasını amaçlayan Ergenekon yapılanmasının diğer örgütlerle de temasa geçip yönlendirdiği iddiaları kamuoyuna yansımıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin incelediği iddianamede, Ergenekon'un sol tandanslı örgütlerin yanı sıra Hizbullah'la olan derin bağlarına da yer verildiği öğrenildi." denilerek, bu konuyla ilgili iddianamede somut deliller bulunduğu ileri sürülüyor.

Gazete Ergenekon-Hizbullah bağlantısını temel olarak iki delile dayandırıyor. Bunlardan biri bazı tanıkların, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nu Jandarma komutanları ile birlikte gördüklerine dair ifadeleri. İkinci delil ise, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'deki bir evde ele geçirilen bombalar ile Hizbullah'a yönelik 18 Mart 1999 tarihinde yapılan operasyonda ele geçirilen el bombalarının aynı kafile ve seri numaralı olduklarının tespit edildiği iddiası.

Gazete üç gün önce de "Gazeteci cinayeti Ergenekon-Hizbullah ilişkisini aydınlatacak" başlığıyla bir haber yayınlamıştı. Haberde 2000'e Doğru dergisi muhabiri Halit Güngen'in öldürülmesinin Ergenekon İddianamesi'nde yer aldığı belirtilerek bu cinayetin Ergenekon'a dair önemli ipuçları içerdiği iddia ediliyordu.

Haber, Güngen'in öldürülmesini, "16 Şubat 1992'de"Hizbullah Çevik Kuvvet'te eğitiliyor" kapağıyla çıkan derginin merkezine iki gün sonra kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi. Ağır yaralanan 21 yaşındaki Güngen, hastanede hayatını kaybetti. Perinçek ve İşçi Partisi, bu olayın perde arkasında kontrgerillanın olduğunu ve Güngen'in Emniyet-Hizbullah işbirliğini belgelediği için öldürüldüğünü öne sürdü" şeklinde aktardıktan sonra Ergenekon Soruşturmasında Tuncay Güney'in, Güngen'in Hizbullah elemanlarına JİTEM tarafından eğitim verildiğini belgelediği ve bunu belgeleyen fotoğrafları Perinçek'e gönderdiği ancak fotoğrafların yayınlanmadığı ve kısa bir süre sonra da Güngen'in öldürüldüğü şeklinde ifade verdiği bilgisine yer veriyor.

Hizbullah'ın kontgerilla ile olan ilişkisi bilinen ve tartışılan bir olgu iken, Zaman Gazetesi'nin Ergenekon İddianamesi'ne dayanarak ortaya attığı iddiaların bu ilişkiye nasıl bir yeni boyut getireceği ise merak konusu.