Herkes terörist... AKP hariç...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisine karşı yapılan her protestoyu hakaret ile karşılarken, yandaşı olmayanlara dönük ‘terörist’ yaftasını yapıştırmayı da ihmal etmiyor. Futbolseverlerin hafta sonu Taksim’de gerçekleştirdikleri ıslıklı protestoya verdiği yanıt, bunun en son örneği.

Kendisine ve partisine dönük her eleştiriyi hakaret ile karşılaması sıradan hale gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim’de ‘ıslıklanmasının’ ardından yurttaşlara yine hakaret etti.

Eleştirileri ‘şerefsiz’, ‘müfteri’, ‘namert’ gibi hakaretlerle bertaraf etmeye çalışan Erdoğan, bir süredir protestolara yakıştırdığı ‘terörizm’ suçlamasını Taksim’deki futbolseverler için de tekrar etti.

TT Arena’nın açılışında yapılan ıslıklı protesto sonrasında, Galatasaray taraftarlarını suçlayan açıklamalar futbolseverlerden tepki çekmiş ve Spor Emek-Sen’in çağrısıyla farklı takım taraftarı binlerce kişi Taksim’de Tayyip Erdoğan’ı ‘ıslıklamak’ için buluşmuştu.

Dün eylem hakkında konuşan Başbakan, kendisini ıslıklarla ve sloganlarla protesto eden binlerce yurttaşı ‘grupçuklar’ olarak nitelendirirken, yürüyüşün ‘belli bir siyasi parti tarafından organize edildiğini’ iddia etti. ‘Türkiye 2023'e Yürüyor. Ankara AK Parti'de Buluşuyor’ etkinliğinden sonra soruları yanıtlayan Erdoğan, ‘Tüm taraflar dediğiniz kaç kişiydi, kimler tarafından organize edildi. Grupçukların belli bir siyasi parti tarafından organize edilen bu tür olayların bizim spor camiasını ilgilendiren bir şey olmadığını gönül rahatlığıyla ifade ederim. Onlara topu eline verseniz bomba diye karakola götürürler. Ama bunlar karakola da götürme niyetinde olanlar değildir. Başka bir yere götürüler’ dedi.

HES karşıtları da terörist!
Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘terörist’ iması yalnızca sporseverlerle sınırlı değil. Daha önce de, hidroelektrik santrallerinin yapımına karşı mücadele eden yurttaşların faaliyetlerini ‘terör’e bağlamıştı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Taksim’de gerçekleştirilen intihar saldırısında 22 kişi yaralanmış, Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu oyunların temelinde ne yatıyor? Bu oyunların temelinde işte bu tür kalkınmaların engellenmesi yatıyor. Bu oyunların temelinde Ilısu gibi barajların engellenmesi yatıyor. Bu oyunların temelinde kalkınmış, modern Türkiye'nin engellenmesi yatıyor” demişti.

Protestocu öğrenciler de terörist
Aralık ayında rektörlerle Dolmabahçe’de görüşen Recep Tayyip Erdoğan öğrenciler tarafından protesto edilmiş, bir kadın öğrenci polisin tekmeleri sonucu bebeğini düşürmüştü. Ertesi hafta AKP’li Burhan Kuzu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden kovulmuş, daha sonra da Erdoğan ODTÜ’de protestolarla karşılanmıştı.

Öğrenci eylemleri üzerine sıklıkla konuşan Başbakan, öğrencileri ‘illegal grup mensupları’ olmakla suçlarken, öğrencilere saldıran polislerin ‘görevini yaptığını’ iddia etmişti. Gençlerin ‘demokrasi perdesi altında faşizm yaptıklarını’ söyleyen Erdoğan, ‘ben böyle özgürlükten yana değilim’ de demişti.

Spor camiası Metin Kurt’u ilgilendirmiyor mu?
Yaptığı açıklamada, Taksim’deki ıslıklı protestonun ‘spor camiasını ilgilendiren bir şey olmadığını’ iddia eden Tayyip Erdoğan, sporcuların bir sendikası olduğundan habersiz görünüyor.

Eski milli futbolcu Metin Kurt’un başkanlığını yaptığı Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen) Taksim’deki protestonun çağrıcılığını yapmıştı. Taksim’de binlerce kişi AKP’yi ve Tayyip Erdoğan’ı ıslıklamış, ‘Sporda da sinmeyeceğiz, susmayacağız, seyirci kalmayacağız’ pankartının arkasında yürümüştü. Eylemde yapılan açıklamada, ‘Arena stadından dolayı tek borcumuz, başta stadın inşaası sırasında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize olmak üzere emekçi halkımızadır’ denilmişti.

Spor Emek-Sen Başkanı eski milli futbolcu Metin Kurt, yıllardır spor alanında sendikal örgütlenme için verdiği mücadeleyle tanınıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aksine sporun parayla alınıp satılabilecek bir meta olmadığını vurgulayan Kurt, sporcuların da bir emekçi olduğunu ve emek sömürüsüne tabi olduklarını savunan bir isim. Metin Kurt, gerek futbolculuğuyla, gerekse bu görüşleri ve sporcuların örgütlenmesi için verdiği mücadeleyle spor camiasında çok iyi tanınıyor.

Başbakan’ın ‘spor camiasını ilgilendirmediğini’ iddia ettiği eylemin çağrıcılığını yapan Metin Kurt'un başkanlığındaki Spor Emek-Sen bir süre önce kurulmuş ve sporculara örgütlenme çağrısı yapmıştı.

(soL – Haber Merkezi)